Invitatii Ziare.com Andreea Paul: Politica excesiva e recesiune...

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 10:52
3866 citiri
Invitatii Ziare.com Andreea Paul: Politica excesiva e recesiune...

Romania inregistreaza pentru al doilea trimestru consecutiv o scadere a produsului intern brut in termeni reali. In primul trimestru al acestui an, cresterea economica a resimtit efectele diminuarii cererii externe europene, dar si efectele celei mai dificile ierni din ultimele cinci decenii: -0,1% fata de trimestrul anterior. Serviciile, constructiile, industria si exporturile s-au contractat in primele trei luni ale acestui an.

In schimb, colectarea veniturilor bugetare s-a imbunatatit cu aproape 10%. Datele referitoare la componentele PIB vor fi publice pe data de 6 iunie. Cert este ca pietele internationale sunt foarte sensibile la riscurile politice, iar USL a avut o singura preocupare in aceasta perioada: incurajarea instabilitatii politice, fie prin blocarea deciziilor legislative, a functionarii Parlamentului, fie prin subminarea activitatii Guvernului, fie printr-o inconstienta lipsa de cooperare. Acum sunt nevoiti sa ia serios in calcul realitatea economica si sociala, pe care atat de superficial si de oportunist o clamau. Noi, avem obligatia sa facem o altfel de opozitie, mult mai argumentata si conectata la realitate.

Conform ultimelor date statistice furnizate de INS, Romania a intrat in recesiune. In primul trimestru al anului 2012, PIB, in termeni reali, a fost cu 0,1% mai mic comparativ cu cel inregistrat in al patrulea trimestru al anului 2011. Totusi, fata de primul trimestru din 2011, PIB a inregistrat o crestere de 0,8%(0,3% pe serie bruta). Cresterea cu 0,8% a PIB pozitioneaza Romania pe locul 7 in UE-20 (pentru care exista date disponibile) in primul trimestru al anului 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste nivelul inregistrat in Bulgaria (0,5%) sau Ungaria (-1,5%). Letonia (5,5%), Lituania (4,3%), Estonia (4%) sau Slovacia (3,2%) au crescut mai rapid decat noi. Media europeana a fost de 0,1%.

Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a scazut cu 0,1%, plasand Romania pe locul 11 in UE-19, deasupra Ciprului (-0,3%) sau Ungariei (-1,3%). Mai bine decat noi stau tari precum Bulgaria (0%), Estonia (0,5%), Letonia (1,1%), Lituania (0,8%) sau Slovacia (0,8%). Media europeana a ramas stabila.

O cascada de revizuiri in jos ale cresterii economice: 23 de state din UE au primit "cartonas galben" de la Comisia Europeana

Revigorarea economica la nivelul UE pare sa fie din ce in ce mai amenintata de riscul unei noi recesiuni. Perspectivele de crestere economica pentru anul 2012 au fost revizuite in jos pentru 23 de state din UE. Picajul continuu in care se afla tarile care au generat criza datoriilor suverane, stagnarea economica si instabilitatea sociala raman principalele provocari la care UE trebuie sa raspunda imediat si eficient.

* Previziunile pentru cresterea economica a UE au fost revizuite in scadere de la crestere de 0,6% la staganare economica (0% din PIB) in acest an.

* Daca in previziunile din toamna anului trecut estimarile pentru zona euro indicau o revenire economica fragila de 0,5%, in momentul de fata noile prognoze semnaleaza o recesiune de -0,3%.

* Prognozele de crestere economica pentru acest an au fost revizuite in jos pentru 23 de state membre ale UE, cele mai afectate fiind Slovenia si Spania care au pierdut 2,4, respectiv 2,5 puncte procentuale din ratele de crestere estimate.

* Singurele state cu rate ale cresterii economice revizuite in sus sunt Slovacia, Olanda, Polonia si Luxemburg, revizuirile fiind insa foarte modeste, cu valori cuprinse intre 0,1 si 0,7 puncte procentuale.

* Conform noilor previziuni, Romania va avea a 6-a cea mai mare crestere economica din UE in acest an, chiar daca prognozele au fost revizuite in jos, de la 2,1% la 1,4%.

Avand in vedere faptul ca 7 state din UE sunt puse sub semnul recesiunii in acest an si ca doar pentru 3 state se prognozeaza performante economice de peste 2%, incertitudinea care planeaza in jurul revigorarii economice la nivel european devine din ce in ce mai sigura.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Andreea Paul politica recesiune, #Andreea Paul scadere economice , #stiri Andreea Paul