Andreea Paul vrea in DEX "ministra" si "presedinta". Academia: Nu se poate si suna ingrozitor

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 10:25
10183 citiri
Andreea Paul vrea in DEX "ministra" si "presedinta". Academia: Nu se poate si suna ingrozitor
Foto: Evenimentul Zilei

Deputatul PDL Andreea Paul a sesizat Academia Romana, cerand sa se recunoasca oficial formele de feminin ale functiilor publice. Lingvistii sustin ca asa ceva nu se poate, pentru ca "nu se pot schimba normele in fiecare zi".

Elena Solunca, purtator de cuvant al Academiei Romane, este total impotriva acestei idei potrivit careia ar trebui sa existe forme de feminin pentru functii precum ministru, presedinte, senator si asa mai departe. "Asa ceva nu se poate si suna ingrozitor, pentru ca este vorba de functie, nu de persoana", a declarat aceasta pentru Ziare.com.

De asemenea, Valeria Gutu Romalo, membru de onoare al Academiei Romane si autoarea unor lucrari lingvistice importante, printre care si "Corectitudine si Greseala", a explicat de ce o astfel de initiativa nu este oportuna.

"Avand in vedere ca egalitatea in functii se extinde, exista si tendinta de a extinde diferenta intre masculin si feminin la numele profesiei sau ocupatiei care altadata nu erau decat masculine. Si atunci, automat, vorbitorul care are anumite idei in ceea ce priveste egalitatea, considera ca, daca i se spune inginer si nu inginera, este o stirbire a autoritatii si a pozitiei respective. Eu, personal, zic ca n-are nicio importanta. Important este ce face omul si cum se manifesta, deci numele de meserie este secundar", a precizat Valeria Gutu Romalo.

Lingvistul a mai mentionat ca oamenii care folosesc limba romana "absolut spontan, fara sa se gandeasca la reguli", deja s-au obisnuit cu forma de masculin pentru persoane de sex feminin in situatia data sau creeaza pe loc forma feminina, "lucru care e absolut la indemana oricui. Nu se poate spune ca e greseala".

Andreea Paul cere sa se schimbe DEX-ul: Academia sa "feminizeze" functiile publice

Intrebata daca Academia Romana ar trebui sa ia in calcul solicitarea deputatului Andreea Paul, lingvistul a raspuns ca recunoasterile oficiale de acest fel nu se fac in fiecare zi, la fiecare situatie data. "In primul rand, exista Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, care este destul de recent, ca nu se schimba normele in fiecare zi. Deci se poate vedea acolo ce s-a acceptat si ce nu s-a acceptat", a adaugat lingvistul.

Totusi, Andreea Paul a sustinut ca a folosit cuvantul "presedinta" intr-o postare pe Facebook, pentru ca "era deja acceptat in DEX". Referitor la aceasta declaratie, Valeria Gutu Romalo i-a recomandat acesteia sa verifice mai bine.

"Eu nu sunt convinsa. Ar trebui verificat, nu stiu doamna deputat cat s-a preocupat de asta. Daca se uita in cartea mea, 'Corectitudine si Greseala', cred ca am discutat asta, pentru ca de foarte multa vreme se discuta povestea asta si nu cred ca e o chestiune care sa se discute in Parlament", a conchis aceasta.

Intr-adevar, la o cautare pe Internet a cuvantului "presedinte", pe dexonline.ro, prima definitie arata ca acesta are si forma de feminin, insa, daca privim cu atentie, observam ca sursa este DEX 98. In schimb, a doua definitie, cea corecta, din recentul DOOM 2, arata clar ca "presedinte" are numai forma de masculin. Asadar, potrivit normelor lingvistice in vigoare, cuvantul "presedinta" este incorect.

"Sunt greseli mult mai grave care sunt deja reglementate intr-un anume fel si li s-ar putea atrage atentia parlamentarilor asupra formelor nepotrivite pe care le folosesc. Sa facem o norma acum pentru o chestie ca asta...eu gasesc ca Academia n-are ce sa spuna la asa o solicitare", a conchis Valeria Gutu Romalo.

Pe Internet apar toate dejectiile limbii romane - Interviu cu profesoara Carmen Borza

Deputatul PDL Andreea Paul a vorbit despre solicitarea facuta pe pagina sa de Facebook, dupa ce i s-a reprosat ca a gresit atunci cand a folosit cuvantul "presedinta" in postarea "Azi, la ora 12.00, voi asista la conferinta pe care Presedinta FMI, Christine Lagarde, o sustine la BNR".

"Am facut o sesizare Academiei Romane pentru a feminiza functiile publice, asa cum se cuvine. Cunosc bine dezbaterea din jurul discriminarii lingvistice de gen. Am facut-o in cunostinta de cauza", i-a raspuns deputatul PDL criticului sau.

Intr-un comunicat remis, joi, Ziare.com, Andreea Paul a tinut sa precizeze ca sesizarea adresata Academiei Romane a fost facuta in anul 2011, cand a lansat cartea "Forta politica a femeilor."

"Cuvantul 'presedinta' este deja acceptat in DEX, motiv pentru care l-am folosit in postarea de pe Facebook. Sesizarea mea catre Academia Romana a fost facuta pentru a semnala discriminarea lingvistica de gen, deoarece avem in continuare denumiri de functii publice nefeminizate", a subliniat deputatul PDL.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Andreea Paul DEX, #Andreea Paul forma feminin functii, #Andreea Paul presedinta, #Academia Romana Andreea Paul, #Valeria Gutu Romalo Academia Romana , #PDL