Andreea Paul, despre demiterea sefului INS: Daca nu zici adevarul lui Ponta, esti decapitat

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 14:41
4909 citiri
Andreea Paul, despre demiterea sefului INS: Daca nu zici adevarul lui Ponta, esti decapitat
Foto: Blog Andreea Paul

Vicepresedintele PDL, Andreea Paul, l-a atacat, sambata, pe premierul Victor Ponta, contestand decizia acestuia de a-l demite pe seful Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, din cauza unor presupuse estimari gresite pentru PIB-ul anului 2011.

"De cand a preluat guvernul, Ponta a demis Avocatul Poporului, a schimbat conducerea Institutului Cultural Roman si a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a trecut Monitorul Oficial in subordinea Guvernului. Astazi, isi permite sa demita conducerea INS asa cum a demis si comisia de verificare a plagiatului. Daca nu zici 'adevarul lui Ponta', adica ceea ce ii convine, esti decapitat", a scris Andreea Paul, pe blog.

Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011.

Ponta l-a demis pe seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu

El a adaugat ca acest lucru va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

Andreea Paul reaminteste ca INS a aplicat metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 de luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni), iar diferentele intre ele nu reprezinta erori de calcul.

"Oare seful INS ar trebui demis sau Victor Ponta, care nu s-a ocupat in ultimele opt luni decat de campania electorala si nu l-a interesat deloc economia tarii? Oare din vina cui Romania nu a mentinut ritmul de crestere economica si in anul 2012? Seful INS nu a facut decat sa constate realitatea. Singura 'vina' a directorului INS e aceea ca nu a manuit cifrele ca sa iasa asa cum vrea Ponta, dupa cum a manuit el adevarul in privinta plagiatului. Alta vina nu are. Estimarea PIB-ului este corecta. Nestiinta lui Ponta este evidenta", a subliniat Andreea Paul.

Ea a explicat ca PIB-ul scade cu aproape 22 miliarde lei, ca urmare a diminuarii productiei cu peste 5 miliarde lei si a unei cresteri neasteptate a consumului intermediar, cu peste 16,7 miliarde lei, in varianta semidefinitiva, comparativ cu cea provizorie. In varianta provizorie, in lipsa datelor pentru consumul intermediar, INS a utilizat metoda extrapolarii, considerand ca nivelul consumului intermediar se ridica la 59-62% din valoarea productiei, asa cum s-a intamplat in ultimii ani.

"Iata insa ca anul 2011 a iesit din ritmul obisnuit si a inregistrat un nivel al consumului intermediar de 64,6% din valoarea productiei, intalnit doar in anii 1995-1997. Aceasta discrepanta nu avea cum sa fie prevazuta in varianta provizorie ca urmare a lipsei oricaror informatii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011. In urma revizuirii, cresterea PIB pe anul 2011 a fost de 2,2% si nu 2,5%, cat era estimat in varianta provizorie", a continuat vicepresedintele PDL.

Ea atrage atentia ca "problema lui Ponta" este ca la noul PIB revizuit, gradul de colectare al veniturilor in PIB in anul 2011 il depaseste pe cel inregistrat in anul 2012, ceea ce infirma "toate laudele false ale USL despre mai buna lor colectare a veniturilor la buget din ultima jumatate de an".

"Executia bugetara din noiembrie 2012, ultima disponibila, ne arata ca veniturile colectate reprezinta 28,8% din PIB in primele 11 luni din an, comparativ cu 29,3% in aceesi perioada din anul 2011, daca luam in calcul PIB-ul revizuit", a conchis Andreea Paul.

C.P.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Andreea Paul demitere sef INS, #Andreea Paul PIB 2011, #Vass PIB 2011, #Vass demitere sef INS , #stiri Andreea Paul