Andreea Paul: 32 de zile pe an femeile din Romania lucreaza gratuit Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:11
4596 citiri
Andreea Paul: 32 de zile pe an femeile din Romania lucreaza gratuit Interviu

Pentru aceeasi munca si aceeasi pregatire, in Romania o femeie e platita in medie cu 9% mai putin decat un barbat, ceea ce inseamna ca 32 de zile pe an femeia lucreaza gratuit, afirma prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andreea Paul sustine ca romancele sunt discriminate, situatie reflectata inclusiv de structura parlamentului: "Cand aproape 52% din populatie sunt femei, iar in randul parlamentarilor doar 11% sunt femei, ai dimensiunea dezechilibrului corectei reprezentari a cetatenilor si cetatenelor Romaniei".

O consecinta a acestui dezechilibru este faptul ca problemele femeilor sunt mai mult ignorate, fie ca este vorba natalitate, mortinatalitate, saracie, decalaj de salarizare, violenta domestica. "Asa se face, spre exemplu, ca in statul roman dupa 23 de ani avem cu 84% mai putine gradinite decat la finalul lui 1989", afirma deputatul PDL.

Andreea Paul considera ca o femeie este perfect apta sa fie presedintele Romaniei si a facut o scurta lista a celor pe care ii vede posibili prezidentiabili ai PDL.

Recent ati avut o initiativa care a stranit valuri si chiar ironii. Ati cerut Academiei Romane sa accepte si formele de feminin pentru titulatura unor functii publice. Un exemplu era forma "senatoare". De ce este necesara aceasta schimbare? D-na senatoare va fi mai eficienta decat d-na senator?

E o realitate socio-politica si profesionala la care trebuie sa se adaptze si DEX. Totul a pornit de la folosirea pe contul meu de Facebook a cuvantului "deputata". Un jurnalist a tinut sa ma corecteze, desi DEX accepta forma de feminin pentru acest substantiv. E drept, alte functii si demnitati nu au si forma de feminin.

Suna bizar si neadecvat in limba romana o propozitie de tipul: "Sotul deputatului Andreea Paul si-a asteptat cu nerabdare fetita". De parca am fi homosexuali. Asta e o realitate socio-profesionala la care limba romana este obligata sa se adapteze. Ramane decizia academicienilor, desigur. Dar problemele femeilor in Romania sunt cu mult mai mari decat cele lingvistice, sunt probleme rostogolite inertial in societate de ani de zile.

Care sunt cele mai mari asemenea probleme? Este femeia discriminata in societatea romaneasca?

Este o discriminare raportata la structura populatiei. Cand aproape 52% din populatie sunt femei, iar in randul parlamentarilor doar 11% sunt femei, ai dimensiunea dezechilibrului corectei reprezentari a cetatenilor si cetatenelor Romaniei.

Despre cetatene si problemele lor se vorbeste prea putin, de la natalitate, mortinatalitate, saracie, decalaj de salarizare, violenta domestica etc.

Sa va dau un exemplu concret. Intre salariul mediu al unei femei si al unui barbat exista o diferenta de 9%. Asta insemna ca pentru aceeasi munca si pregatire, o femeie e platita in medie cu 9% mai putin. Ceea ce inseamna ca 32 de zile pe an femeia lucreaza gratuit. In Europa e si mai rau - 56 de zile lucreaza gratuit. In Polonia e mai bine - 14 zile lucreaza femeile gratuit.

In anii mei de cariera, aproape 20, niciodata nu am avut un salariu mai mic pentru simplul motiv ca sunt femeie.

D-na Mariana Gheorghe va va spune ca salariul dansei e mai mare decat al barbatilor. Nu e un argument pe care sa se bazeze o realitate economica de ansamblu.

Avem totusi femei care fac munci de mare raspundere. Cea mai mare companie din Romania are in frunte o femeie.

In mediul privat lucrurile s-au asezat pe o stare de normalitate, pentru ca acolo competenta distribuie resposabilitatile. In mediul privat cu fiecare companie nou aparuta avem un patron si o patroana. Ceea ce duce la diminuarea decalajului de reprezentativitate in patronat. Deci competenta isi spune cuvantul.

Nici in politica nu ar trebui sa conteze genul, dar noi avem un tablou puternic discriminatoriu de reprezentare a femeilor si a barbatilor. De aceea si problemele cetatenelor sunt prea slab reprezentate. Asa se face, spre exemplu, ca in statul roman dupa 23 de ani avem cu 84% mai putine gradinite decat la finalul lui 1989.

Care sunt modelele externe de reprezentare de gen?

Exista tari care au ajuns la concluzia ca in administratia publica lucrurile nu se rezolva natural, inertial, pentru ca permanent vocea decidentilor politici este de gen masculin. Au aparut mai multe solutii. Multe tari, precum cele nordice sau Polonia, merg pe o cota minimala de gen obligatorie prin lege.

Alte tari nu au lege, dar in statutul partidelor este stipulata cota minimala de gen, voluntara asadar. O a treia categorie, introduce o egalitate perfecta de gen in mass media pe perioada campaniilor electorale. Este modelul belgian. Exista si tari care lasa lucrurile sa evolueze natural.

Cele trei modele interventioniste, ca sa le zicem asa, nu sunt forme de discriminare pozitiva in favoarea femeilor?

Este un argument misogin invocat adesea. Cand tu ai 52% femei in populatie si 90 % barbati in parlament sau in executiv, atunci barbatii sunt discriminati pozitiv. Discriminarea apare in clipa in care ai o minoritate si ii asiguri locuri in parlament intr-un procent mai mare. Cand acuz discriminarea vadita a femeilor nu inseamna ca cer discriminare pozitiva in favoarea lor. Din contra, daca situatia ar fi inversa as lupta pentru acelasi principiu in favoarea barbatilor.

De ce sunt atat de putine femei in politica? Nu candideaza, nu sunt votate?

Faptul ca femeile nu sunt votate, reprezinta tot un argument misogin. Strangularea ascensiunii politice a femeilor se intampla in interiorul partidelor, nu la votul cetatenilor. In randul candidatilor, la ultimele alegeri parlamentare, 10% au fost femei. Acelasi procent il avem in randul alesilor. Deci cetateanul nu voteaza in functie de gen, ci daca il convingi ca ai solutii, esti sincer si credibil. Nu romanii sanctioneaza femeile, ci decizia politica.

In PDL aveti doua prim-vicepresedinte si mai multe vicepresedinte. Nu prea vad discriminare.

Este pentru prima data in istoria PDL cand exista un echilibru de gen in conducerea partidului. PDL a reusit sa sparga plafonul de sticla in ascensiuna femeilor. La PSD a avut loc o anomalie. Au separat 5 locuri dedicate femeilor si au nominalizat femeia pe loc. Nu a existat competitie. A fost o decizie transata de diriguitorii politici barbati. Meritul pentru pentru deschidere in PDL il are Vasile Blaga.

Si totusi, este cel mai aprig contestat de o femeie. Ma refer la Elena Udrea.

Pentru ca exista o mare diferenta intre vorbe si fapte. Eu ascult glasul faptelor.

Cifrele arata ca numarul femeilor care candideaza este foarte mic. Spuneati doar 10 % dintre candidatii din 2012. Candidaturile par insuficiente pentru a realiza un echilibru in Parlament. De ce avem atat de putin candidaturi ale unor femei?

Cand stii ca pentru o femeie e nevoie de 10 ori mai multa munca pentru acelasi rezultat, e evident ca indepartezi cetatenele. Mai apare un argument. Politica e foarte coroziva, foarte usor se arunca cu mazga din cauza generalizarilor fortate. Se spune ca toti politicienii sunt murdari, hoti, incompenteti, ceea ce nu e adevarat.

Si va voi da si un argument particular, cand am candidat pentru prima oara in decembrie 2012, la invitatia la dezbatere publica fata in fata pe care i-am adresat-o constant contracandidatului meu de la PSD raspunsul sau a fost: "Eu ma confrunt cu femeile intr-un singur fel, la pat".

Electoratul ar fi trebuit sa sanctioneze un astfel de misoginism grosier.

L-a si sanctionat pentru ca reprezentantul PSD nu a luat mandatul.

Dincolo de aceste dezbateri la varf, oare misoginismul si discriminarea nu isi au radacinile profunde in educatie? Aceea in care fetele primesc jucarii, bucatarii si aspiratoare, iar baietii masinute si avioane. Aceea in care fata vede ca treburile casnice sunt obligatia exclusiva a mamei, care vede ca mama este batuta si insultata fara a opuna rezistenta, ba chiar vede uneori in violenta o dovada de iubire?

Misonginismul pleaca de la educatie precara, de la saracie, de la realitatea dezbaterii publice in care femeia e rapid catalogata dupa culoarea parului, inaltimea tocului, lungimea fustei sau adancimea decolteului, in care prea rar conteaza competenta si prea des imaginea.

Si nu de la radacini, de la educatie, trebuie plecat?

Daca plecam de la radacina si schimbam manualele in care tata citeste ziarul si mama face ciorba, inseamna sa mai asteptam cel putin 20 de ani. Nu mai e cazul sa asteptam nicio secunda. Nu mai trebuie pasata problema catre generatiile viitoare, trebuie sa actioneze si actualii decidenti.

Traian Basescu vorbea recent despre posibilitatea ca o femeie sa candideze la presedintia Romaniei. Credeti ca in acest moment, cu actuala mentalitate, romanii sunt pregatiti sa voteze o femeie presedinte?

Insasi ridicarea intrebarii este o forma de misoginism, a treia. Ce va face sa credeti ca o femeie este mai putin capabila sa conduca o natiune? Cei care vorbesc despre nepregatirea populatiei pentru candidatura unei femei la presedintia Romaniei au ei insisi o problema de mentalitate.

Dezbaterea nu este doar romaneasca. Va reamintesc ca si americanii s-au intrebat intens daca sunt pregatiti sa voteze o femeie presedinte atunci cand s-a pus problema candidaturii d-nei Clinton. E vorba despre o schimbare radicala de paradigma pentru care suntem sau nu pregatiti.

Iata ca Romania este la decalaj de decenii fata de societatile in care au existat astfel de dezbateri pe fond pe tema misoginismului, antisemitismului, a oricarei forme de discriminare.

Intrebarea ramane. O femeie se poate alinia la startul competitiei pezidentiale cu sanse egale cu ale barbatilor?

Categoric da. Ca-te-go-ric da. Si cine spune nu acum, mai incolo, vom vedea, are el insusi sau ea insasi o problema de mentalitate. Cu o conditie, candidata trebuie sa aiba suportul unei echipe puternice. Mai intai castigi increderea propriei echipe si apoi intri in competitie.

Pe cine vedeti dvs prezidentiabilul PDL. Va intreb de optiune proprie, pentru ca, stiu, urmeaza alegeri interne in aceasta toamna.

Avem multi potentiali candidati. Catalin Predoiu, dar si Anca Boagiu si Monica Macovei pot fi candidate puternice.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#femei discriminare, #salariu femei, #Andreea Paul feminism , #PDL