Ancheta privind deturnarea avionului Ryanair la Minsk de către regimul Lukasenko a fost finalizată

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 07:44 3852 citiri
Avionul a fost forţat să aterizeze la Minsk, iar autorităţile din Belarus au arestat un jurnalist disident FOTO Hepta

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) a anunţat luni, 17 ianuarie, finalizarea anchetei privind deturnarea unui zbor de pasageri al companiei Ryanair de către Belarus în primăvara anului 2021.

"Raportul a fost pus luni la dispoziţia tuturor celor 193 de state membre ale ICAO, inclusiv celor 36 de state alese în consiliu", a declarat departamentul de comunicaţii al agenţiei Naţiunilor Unite într-un comunicat.

La 23 mai 2021, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a stârnit indignarea internaţională prin trimiterea unui avion de luptă pentru a intercepta zborul Ryanair FR4978 din Grecia către Lituania.

Avionul a fost forţat să aterizeze la Minsk, iar autorităţile din Belarus au arestat un jurnalist disident, Roman Protasevici, şi pe prietena lui, Sofia Sapega, care se aflau la bord.

Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Uniunea Europeană, au anunţat sancţiuni împotriva Belarusului.

O reuniune a reprezentanţilor consiliului programată pentru 31 ianuarie va fi o oportunitate de "a examina oficial orice altă măsură luată de ICAO ca răspuns la constatările raportului", a precizat organizaţia cu sediul la Montreal în comunicatul său.

În aceeaşi zi, consiliul va evalua şi o "solicitare din partea Belarusului" cu privire la ceea ce ţara consideră a fi "restricţii şi sancţiuni ilegale" impuse în special de Uniunea Europeană.

Raportul privind această deturnare, amânat în ultimele luni, a fost întocmit de o echipă de anchetatori ai ICAO formată din experţi în securitate şi navigaţie aeriene, în exploatarea aeronavelor şi în drept aerian internaţional.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News