Percheziții în 11 orașe din Bulgaria în cadrul unei anchete a Parchetului European. Este vizată o fraudă de milioane de euro

Marti, 28 Februarie 2023, ora 14:53
1848 citiri
Percheziții în 11 orașe din Bulgaria în cadrul unei anchete a Parchetului European. Este vizată o fraudă de milioane de euro
Ample percheziții în Bulgaria într-o anchetă a Parchetului European FOTO Arena

Zeci de percheziții și audieri au avut loc marți la Sofia, în cadrul unei anchete deschise de Parchetul European (EPPO) cu privire la o posibilă fraudă în ceea ce privește sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS), prejudiciul pentru bugetul UE și cel național fiind de ordinul a milioane de euro.

Peste 150 de polițiști au fost implicați în perchezițiile efectuate în 11 orașe bulgare, în cooperare cu Direcția Generală pentru Combaterea Criminalității Organizate din Bulgaria (GDBOP) şi Agenția de Stat pentru Securitate Naţională din Bulgaria (DANS). Au avut loc peste 40 de percheziții şi au fost audiați mai mult de 70 de martori.

Ofițerii de investigație au confiscat telefoane mobile, laptopuri şi o documentaţie voluminoasă legată de anchetă. Activitățile de investigare sunt încă în curs de desfăşurare, precizează un comunicat al EPPO.

O societate privată responsabilă cu verificarea emisiilor de gaze cu efect de seră ale termocentralelor şi ale centrelor de termoficare din Bulgaria este investigată pentru că ar fi prezentat rapoarte falsificate autorităţilor naţionale competente.

Potrivit investigaţiei, din 2017 până în prezent, societatea a prezentat cu bună ştiinţă date şi documente false pentru rapoartele anuale privind emisiile de gaze cu efect de seră produse de termocentralele şi centrele de termoficare din Bulgaria, în scopul de a subdeclara producţia de emisii a acestora în cadrul EU ETS.

Pe baza dovezilor, se estimează că emisiile subevaluate prezentate autorităţilor naţionale au dus la pierderi de milioane de euro pentru bugetul UE şi pentru bugetele naţionale, sub formă de sume neplătite pentru emisiile de gaze cu efect de seră produse efectiv. În plus, emisiile subdeclarate au avut, de asemenea, un impact asupra calităţii aerului din Bulgaria.

EU ETS este una dintre principalele politici de atenuare a schimbărilor climatice ale UE şi este prima piaţă de tranzacţionare a emisiilor de carbon din lume. Scopul său este de a oferi un mecanism eficient de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În cadrul EU ETS, companiile trebuie să obţină certificate de emisii care să acopere emisiile de carbon.

ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#ancheta, #parchet european, #perchezitii, #Bulgaria, #frauda , #coruptie