Tulburătorul caz al unui adolescent trimis din Germania, ajuns ucigaș în România: „Satana e copilotul meu”

Joi, 23 Martie 2023, ora 08:54
5867 citiri
Tulburătorul caz al unui adolescent trimis din Germania, ajuns ucigaș în România: „Satana e copilotul meu”
Un adolescent-problemă în Germania a fost trimis în plasament în România. Aici a omorât o femeie FOTO Hepta (arhivă)

O anchetă Libertatea - Der Spiegel arată modul în care Luca (nume fictiv pentru protejarea identității), un copil-problemă al Germaniei a fost trimis în plasament la o familie din România, unde a ajuns să omoare o femeie despre care credea că este de etnie romă.

Potrivit investigației Libertatea - Der Spiegel încă din anii ‘80, Germania își trimite o parte dintre copiii și adolescenții dificili, cu dependențe de substanțe, probleme psihice sau de comportament, în plasament în afara țării, măsura fiind prezentată ca un fel de „ultimă șansă” pentru aceștia. Unii dintre ei, ca Luca, ajung la familii din România.

Luca locuia din 2016 la o familie din județul Sibiu. Fusese relocat aici, în plasament internațional, de autoritățile germane, în parteneriat cu o firmă nemțească. Asta chiar dacă o instanță, tot din Germania, îl declarase, cu puțin timp înainte de a fi trimis în România, „un pericol la adresa celorlalți”, cu grave probleme de sănătate mintală.

În 2022, adolescentul aflat în plasament la familia de români din județul Sibiu a ucis o femeie despre care credea că este de etnie romă. A filmat momentul în care a ucis-o, apoi a difuzat clipul pe grupuri extremiste de pe Telegram și Discord.

Potrivit Libertatea, la termenul din 4 ianuarie 2023, adolescentul a apărut cu un hanorac negru, cu numele unei trupe de metal, pe una dintre mâneci fiind scris „Satan is my fucking co-pilot” (Satana e copilotul meu). Ziarul arată că tânărul a purtat același hanorac și la termenele anterioare din octombrie și decembrie.

Luca e unul dintre cei peste 3.600 de copii și tineri adulți germani care au fost trimişi să fie îngrijiți în afara Germaniei între 2008 și 2020, printr-o „măsură pedagogică individuală”, conform datelor oferite de către Ministerul Familiei din Germania.

Libertatea arată că pentru îngrijirea lui Luca în România, statul german a plătit, de la începutul măsurii, o sumă de 437,18 euro pe zi către Ensemble gGmbH, conform informațiilor oferite de către autoritățile din Germania, la solicitarea redacțiilor Libertatea și Spiegel.

„Rata zilnică includea costurile de personal, costurile pentru consiliere de specialitate, consultația unui psihiatru, costurile materiale, precum și banii de buzunar, alocația pentru îmbrăcăminte”, conform răspunsului Oficiului de Tineret german.

În total, 882.963,51 euro pentru perioada 02.06.2016 – 03.07.2022, precizează instituția, adică inclusiv pentru lunile în care băiatul a fost în arest preventiv. Pe 4 iulie, Luca a împlinit 18 ani, iar plățile au încetat.

Din suma respectivă, Ensemble plătea persoanele care se ocupau de Luca. Pentru activitatea lui, Marcel Șaitiș încasa mai puțin de o șesime din suma totală: câte 65 de euro pe zi, conform unui contract din 2018 obținut de către Libertatea. Din suma respectivă, avea de plătit taxe și impozite. În plus, primea câte 27 de euro pe zi pentru hrana și îmbrăcămintea copilului.

Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
ONU cere anchetă internațională la spitalele atacate de Israel în Gaza, unde au fost descoperite mai multe gropi comune
Naţiunile Unite au cerut marţi "o anchetă clară, transparentă şi credibilă" privind gropile comune descoperite la două spitale importante din Gaza, devastată de război, care au fost...
#ancheta, #Libertatea, #der Spiegel, #crima, #medias , #justitie