Trei retineri in dosarul Sky News. DIICOT va audia si jurnalistii: Actiunile lor pot afecta securitatea nationala

Vineri, 12 August 2016, ora 00:31
9294 citiri
Trei retineri in dosarul Sky News. DIICOT va audia si jurnalistii: Actiunile lor pot afecta securitatea nationala
Foto: Twitter/Sky News

Jurnalistii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din Romania vor fi audiati prin intermediul unei comisii rogatorii internationale, a anuntat, joi noapte, DIICOT.

Procurorii considera ca actiunile britanicilor pe teritoriul Romaniei "sunt de natura a afecta securitatea nationala a statului roman prin inducerea in eroare a autoritatilor europene, a populatiei largi din Europa si din Romania cu privire la posibilitatea autoritatilor de stat romane de a gestiona contrabanda cu armament".

"Prin intermediul unei comisii rogatorii internationale, procurorii DIICOT-Structura Centrala vor proceda la citarea jurnalistilor britanici, in vederea audierii acestora", precizeaza DIICOT.

Conform DIICOT, "toate datele si informatiile comunicate verbal si surprinse ca atare in materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost raspandite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune si componente mass media, inclusiv in mediul virtual, cunoscand caracterul fals al acestora (si anume faptul ca persoanele din video nu erau traficanti de arme, ci doar vanatori, iar armele manipulate si prezentate de acestia erau arme de vanatoare detinute legal) au pus in pericol securitatea nationala".

In opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinta, cunoscand ca armele de vanatoare pe care inculpatii romani (care aveau permise de port-arma pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispozitie si pe care le-au filmat ca fiind arme de razboi, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, daca ar fi fost adevarat, ar fi creat impresia ca autoritatile statului roman nu gestioneaza sau nu sunt interesate de a gestiona o asa-zisa problema creata de vanzarea de arme pe teritoriul sau, din motive de incompetenta sau de coruptie".

De asemenea, DIICOT apreciaza ca "absolut inacceptabil si de neinteles" modul de exprimare adoptat de catre jurnalistul britanic si preluat de catre angajatorul sau, postul de televiziune.

Vezi declaratia data de reprezentantii Sky News pentru Ziare.com in legatura cu reportajul

"In lipsa unei interventii rapide si eficiente a autoritatilor romane, toate aceste aspecte ar fi ramas in memoria publica asa cum autorii acestora au dorit sa le infatiseze", spun procurorii DIICOT.

Ei precizeaza ca este avuta in vedere notiunea de securitate nationala, astfel cum este definita din art. 1 din Legea 51/1991, acest act normativ fiind cel care asigura si stabileste cadrul general al tuturor faptelor circumscrise securitatii nationale a Romaniei.

Cei trei barbati care apar in reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din Romania au fost retinuti, rand pe rand, joi seara. Este vorba de fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics si intermediarul Mihai Aurelian Szanto.

Cei trei sunt invinuiti de constituire a unui grup infractional organizat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si comunicarea de informatii false.

Ambasada Romaniei la Londra a cerut, joi, Sky News sa difuzeze rezultatele anchetei DIICOT. In schimb, jurnalistul britanic Stuart Ramsay sustine, pe Twitter, din nou, ca reportajul sau despre vanzarea ilegala de arme in Romania este real, in apararea sa dand exemplu masurile luate de procurorii romani.

Astfel, Ramsay se intreaba de ce ar fi cineva cercetat in instanta pentru ca "dezvaluie o realitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Sky News jurnalisti audiati DIICOT, #ancheta falsa Sky News arme Romania , #DIICOT