USR a atacat la CCR decizia de înlocuire a Ancăi Dragu cu Florin Cîțu la șefia senatului

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 16:17 2396 citiri
Anca Dragu a fost revocată luni din funcția de președinte al Senatului FOTO Facebook / Anca Dragu

USR a sesizat CCR miercuri, 24 noiembrie, în legătură cu decizia de revocare a Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului, votată de parlamentari la inițiativa PNL, PSD și UDMR.

În sesizare, USR susține că senatorii au făcut referire când au luat această decizie la articole din Constituție și decizii ale CCR care nu pot fi aplicate în acest caz.

„Înlocuirea președintelui Senatului prin revocarea doamnei senator Anca Dana Dragu (membră a grupului parlamentar USR), este contrară principiului consacrat de art. 64 alin. (5), prin raportare la art. 2, art. 36 şi art. 37 din Constituţia României, republicată, realizându-se urmare a dinamicii conjuncturale a compunerii și recompunerii forțelor politice în Parlament de după constituirea Senatului, pe durata mandatului său, încălcându-se astfel principiul constituţional al configuraţiei politice a fiecărei Camere a Parlamentului.

În esență, prin principiul configurației politice a camerelor parlamentului se înţelege compunerea acestora rezultată din alegeri, pe baza proporţiei pe care grupurile parlamentare o deţin în totalul membrilor Camerei respective”, se arată în sesizare.

USR mai subliniază că „revocarea președintelui Senatului nu poate conduce la pierderea, de către grupul parlamentar din care acesta provine, funcției de președinte, funcție dobândită în virtutea rezultatelor obținute în alegeri, precum și în temeiul principiului configurației politice, principiu de rang constituțional.

În acest sens, această înlocuire se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar, care nu-şi poate pierde dreptul la funcţia de preşedinte, dobândit în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri, respectându-se principiul configuraţiei politice”, se arată în document.

Potrivit USR, îa acest moment nu sunt în vigoare prevederi legale privind revocarea Președintelui Senatului și procedura de urmat.

„Faţă de această situaţie, în prezent, Regulamentul Senatului nu cuprinde niciun text în vigoare care să reglementeze instituţia revocării preşedintelui Senatului sub aspectul condiţiilor, motivelor şi procedurii specifice. Or, revocarea ar trebui să aibă la baza o listă exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege, condiții care să aibă la bază criterii esențiale care trebuie interpretate restrictiv”, se mai arată în sesizare.

La votul de luni din plen, PNL, PSD și UDMR au motivat revocarea Ancă Dragu prin schimbarea majorității politice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News