PNL și PSD pregătesc debarcarea Ancăi Dragu de la șefia Senatului. Alina Gorghiu: „Elegant ar fi să-și dea ea demisia”

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 11:45 2118 citiri
Președintele Senatului Anca Dragu afirmă că regulamentul camerelor e de partea sa FOTO Facebook / Anca Dragu

PNL, PSD și UDMR au depus marți, 23 noiembrie, o solicitare de revocare din funcția de președinte al Senatului a Ancăi Dragu. Conform unor surse politice, liberalii îl susțin în această funcție pe președintele partidului, Florin Cîțu.

Anunțul solicitării a fost confirmat marți dimineață, după ședința de Birou Permanent de către vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu.

„Nu este vreo pedeapsă, sancţiune. O chestiune firească, de normalitate. E democratic ca o nouă majoritate să desemneze un nou preşedinte al Camerei sau Senatului. Am invocat Constituţia, Regulamentul, o decizie a CCR, 601, că atunci când nu e o reglementare la nivelul Regulamentului Senatului (...) Decizia ne spune că putem să facem demersul fără nicio problemă bazându-ne pe jurisprudenţa CCR şi a articolului 64 din Constituţia României”, a declarat Alina Gorghiu.

Liberala a adăugat apoi că ar fi de preferat ca Dragu să-și dea singură demisia și să nu fie înlăturată printr-un vot în plen.

„Avem şi articolul 62 din Constituţie care arată că o majoritate decide şi se exprimă prin vot. Nu dorim să identificăm hibe în activitatea profesională. Ne-ar fi plăcut ca grupul USR să înţeleagă că sunt nişte principii constituţionale pe care trebuie să le respecte. Nu şi-a dat demisia. Aşa ar fi fost elegant”, a mai relatat Gorghiu.

Aceasta a mai precizat și că grupul PNL îl susține pe Florin Cîțu ca înlocuitor al Ancăi Dragu. „Vom vedea în ce măsură vor exista şi alte propuneri, în afară de Florin Cîţu, care este susţinut de PNL, PSD şi UDMR”, a conchis Gorghiu.

De cealaltă parte, Anca Dragu a explicat, într-o declarație pentru G4Media.ro, că ”Constituția spune foarte clar la articolul 64 alineat 2 că președinții celor două camere sunt aleși pe durata mandatului Camerelor. Asta înseamnă că ar trebui să rămân în funcție până în 2024”.

Potrivit acesteia, Constituția prevede alegerea șefilor Parlamentului pe durata mandatului Camerelor pentru a preveni abuzurile de putere în cazul în care pe parcursul celor patru ani apar reconfigurări temporare, fluctuante ale coalițiilor. Dragu susține că grupul USR va ataca hotărârea plenului Senatului de demitere la Curtea Constituțională.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News