Peste 100 de taxe eliminate in Parlament: Guvernul ar putea ataca legea la CCR

Marti, 25 Octombrie 2016, ora 13:47
5335 citiri
Peste 100 de taxe eliminate in Parlament: Guvernul ar putea ataca legea la CCR
Foto: Arhiva site CCR

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca la nivelul Guvernului este analizata posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale pe legea care prevede eliminarea a 102 taxe, trecuta si votata in timp record in Parlament.

Ministrul spune ca proiectul nu prevede si sursa de finantare dupa eliminarea taxelor, avand in vedere ca gaura in bugetul de stat va fi de 1,6 miliarde de lei.

"Analizam aceasta optiune (de sesizare a Curtii Constitutionale - n.red.). Pot sa va spun ca impactul global este de 1,6 miliarde lei, fara indicarea sursei de finantare asa cum prevede legea responsabilitatii fiscale, legea finantelor publice si chiar Constitutia.

La nivelul Guvernului sustinem eliminarea unor taxe, acesta a fost si punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil si pe care il puteam sustine in 2017", le-a raspuns Dragu jurnalistilor, la evenimentul Topul National al Firmelor Private din Romania.

Potrivit acesteia, doar pentru taxa radio-TV impactul ar fi de circa 600 milioane de lei. In plus, ea spune ca e ilegal sa fie asigurata integral de la buget functionarea acestor doua institutii.

"Aici avem doua elemente, respectiv finantarea care nu este prevazuta in proiectul de lege din Parlament si mai este cadrul legal. Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio si televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile.

De aceea, aceste taxe sunt necesare si sunt parte din cadrul legal de functionare a radioului si televiziunii. Nu putem plati integral functionarea acestor doua institutii, pentru ca legislatia curenta nu ne permite acest lucru. Este vorba de lege organica care poate fi data in Parlament", a mai spus ministrul Finantelor, potrivit Agerpres.

Anuntul ministrului vine dupa ce Guvernul tocmai a atacat, luni seara, la CCR legea conversiei creditelor in franci elvetieni.

Proiectul de lege prin care PSD vrea sa elimine peste 100 de taxe a fost votat marti in unanimitate in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Initiativa legislativa sustinuta de 14 membri PSD, in frunte cu presedintele Liviu Dragnea, a trecut prin Parlament in procedura de mare urgenta, asa cum rar se intampla cu alte legi, unele asteptand ani intregi uitate in sertare. Dragnea a explicat acest lucru scurt: "Cheia succesului e determinarea".

Liberalii au votat si ei legea lui Dragnea, in schimb au criticat eliminarea taxei radio-tv, Andreea Paul anuntand ca ar putea chiar contesta la Curtea Constitutionala actul normativ.

Daca luni in comisii se decisese ca taxa radio-tv sa nu mai fie inclusa in proiect si, deci sa nu mai fie eliminata, Dragnea a insistat ca aceasta este un bir impus romanilor "cu japca". Dupa un vot confuz in plen, s-a decis reintroducerea eliminarii taxei radio-tv in proiect.

Legea se duce acum la presedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Vezi aici cum s-au desfasurat dezbaterile si votul din Parlament

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Guvern atac CCR lege eliminare taxe , #ministru de Finante