Ministrul propus pentru Finante explica de ce nu mai avem nevoie de un acord cu FMI

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 18:35
4171 citiri
Ministrul propus pentru Finante explica de ce nu mai avem nevoie de un acord cu FMI
Foto: Twitter/IMF

Un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar fi specific unei alte economii, nu celei romanesti, care nu se mai afla intr-o situatie dificila, fiind nevoie doar de un plan serios de reforme si punerea cresterii economice pe baze sustenabile, apreciaza ministrul desemnat pentru Finante, Anca Paliu Dragu.

"FMI acorda asistenta tehnica si sprijin financiar in special pentru tarile cu situatie economica dificila, ceea ce nu mai este cazul Romaniei. FMI nu are un instrument care sa ne intereseze in acest moment, sa fie conform nevoilor noastre", le-a spus luni Dragu Paliu deputatilor si senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finante in cadrul audierilor pentru portofoliul Finantelor.

FMI spulbera iluzia "acordului flexibil". Conditiile Romaniei pentru modelul polonez

Ea a adaugat ca Romania are nevoie de un plan serios de reforme, de respectarea obiectivelor si de punerea cresterii economice pe baze sustenabile.

"Cred ca un acord cu FMI ar fi specific unei alte economii, nu economiei romanesti", a intarit Dragu Paliu.

Intrebata de deputatul PNL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru al Finantelor, daca Romania are capacitatea de a respecta planul de reforme structurale in lipsa unui acord cu FMI, ministrul desemnat a raspuns afirmativ.

Reuters: Sanse tot mai slabe pentru un acord cu FMI. Romania risca derapaje pe deficit si reforme

"Romania a demonstrat ca poate implementa reforme structurale. Exista, bineinteles, si momente cand se manifesta o oboseala - asa spunem noi la Comisia Europeana - in implementarea reformelor si am observat ca s-a intamplat in mai multe state. Dar Romania a demonstrat ca poate si sunt convinsa ca va putea in continuare", a precizat Dragu Paliu.

In ceea ce priveste dimensiunea optima a deficitului bugetar, ea considera ca Romania trebuie sa se imprumute astfel incat costul sa fie acoperit de beneficiile investitiei, dar totodata trebuie tinut cont de responsabilitatea pe care autoritatile o au si fata de generatiile viitoare.

Mai are Romania nevoie de acord cu FMI? Dezbatere Ziare.com

"Trebuie sa tinem cont de responsabilitatea pe care o avem si de transferul de responsabilitate catre generatiile viitoare. Este normal ca ei sa nu mai poata face niciun fel de imprumut, sa plateasca doar datoriile noastre? Suntem responsabili pentru un comportament fiscal care sa permita o crestere si o dezvoltare curenta a tarii, dar sa ofere perspective si generatiilor viitoare", a conchis Dragu Paliu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ministru finante acord FMI, #Anca Dragu acord FMI, #Romania acord FMI, #acrod FMI , #ministru de Finante