Ministrul Finantelor combate criticile pe buget printr-o "viziune mai larga" - Ce se intampla cu legea redeventelor

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 20:40
3161 citiri
Ministrul Finantelor combate criticile pe buget printr-o "viziune mai larga" - Ce se intampla cu legea redeventelor
Foto: Gov.ro/Arhiva

Ministrul Finantelor, Anca Paliu Dragu, a afirmat in Comisia de Buget-Finante ca a citit opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de buget pe 2016, cu care a colaborat, furnizand datele necesare in timpul cel mai scurt, insa a explicat ca organizatia nu are un model macro extins, asa cum are institutia pe care o conduce.

Pe de alta parte, ea a declarat ca ministerul sau intentioneaza sa lanseze in dezbatere publica proiectul de lege a redeventelor in primul trimestru al anului viitor, pentru mai mult de o luna, astfel incat toate institutiile statului si organizatiile sa poata trimita opinii si vrea ca legea sa devina functionala in 2017.

"In ceea ce priveste redeventele, in proiectul de buget pentru anul viitor am continuat regimul din anul 2015 si avem 1,5 miliarde lei deja in veniturile bugetare pentru 2016, prin continuarea regimului din 2015", a declarat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, la dezbaterea pe buget din comisiile reunite de Buget-Finante ale Parlamentului.

Anunt dupa intalnirea cu FMI: Redeventele raman la fel cel putin pana in 2017

Ea a explicat ca pentru anul viitor s-a gasit o solutie temporara, pana cand va deveni functionala noua lege, care se afla in lucru.

"Pentru proiectul de lege privind redeventele ne aflam intr-o faza avansata a elaborarii. Dorim ca in primul trimestru al anului viitor sa o punem in consultare publica suficient timp, mai mult de o luna, astfel incat (...) toata lumea sa-si formeze o parere, o opinie despre aceasta lege si am dori ca in 2017 sa avem deja o lege functionala si sa nu mai mergem pe aceste prelungiri", a punctat ministrul, raspunzand la o intrebare pe aceasta tema.

Legea importanta de care a "uitat" Guvernul Ponta

Despre opinia Consiliului Fiscal

"Da, am citit opinia Consiliului Fiscal, am tinut legatura cu dumnealor in aceasta perioada, le-am oferit datele necesare si le-am dat cat de repede am putut, suntem constienti de timpul limitat avut la dispozitie", a declarat, vineri, Dragu la dezbaterea pe bugetul anului viitor, in cadrul comisiilor reunite de buget-finante din Parlament.

Consiliul Fiscal a dat aviz nefavorabil bugetului si a avertizat ca proiectul consemneaza o abatere deliberata si de amploare de la regulile fiscale si poate conduce la derapaje pe deficit a caror corectare va genera probabil costuri economice si sociale mai mari decat beneficiile pe termen scurt ale relaxarii fiscale.

Ministrul Finantelor le-a explicat parlamentarilor ca estimarea veniturilor pentru 2016 a fost facuta pe baza realizarilor de anul trecut, insa a precizat ca modelul macroeconomic nu a luat in considerare efectele de runda a doua a masurilor fiscale aprobate in acest an. Astfel, in evolutia anului viitor, Finantele se asteapta la rezultate superioare in ceea ce priveste colectarea veniturilor, iar efectele de runda a doua urmeaza sa fie semnificative, care vor aduce venituri suplimentare.

Toodata, a punctat ca Finantele si Comisia Nationala de Prognoza au un model macroeconomic mai extins decat Consiliul Fiscal.

Bugetul pe 2016, dezbatut si votat pe banda rulanta in comisiile din Parlament

Avertizarile Consiliului Fiscal

Consiliul Fiscal nu sustine o astfel de abordare a politicii fiscal - bugetare, masurile adoptate avand un impact permanent asupra deficitului bugetar, generand un derapaj a carui corectare ulterioara prin masuri de consolidare fiscala, asa cum arata teoria economica, estimarile empirice de la nivel international si insasi experienta Romaniei din ultimii 10 ani, "este probabil sa genereze costuri economice si sociale care sa depaseasca efectele pozitive pe termen scurt ale relaxarii fiscale", potrivit opiniei publicate miercuri de organizatie.

Evaluarile Consiliului fiscal indica o probabilitate ridicata de aparitie a unei "gauri" la nivelul veniturilor din 2016 (de 0,3% din PIB), avand drept sursa o probabila supraevaluare a celor provenite din TVA.

In aceste conditii, riscul de depasire a nivelului de referinta de deficit de 3% din PIB si de reintrare in procedura de deficit excesiv apare drept semnificativ in 2016 si cu atat mai mult in 2017, constructia bugetara curenta furnizand doar minime marje de siguranta in acest sens, cel mai probabil localizate tot la nivelul cheltuielilor de natura investitiilor, se arata in opinia Consiliului fiscal.

Buget 2016: Guvernul a decis unde se duc banii nostri - Dar sa vorbim si despre elefantul din camera

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#ministru Finante critici buget, #ministru Finante lege redevente, #lege redevente petroliere, #lege redevente , #ministru de Finante