Fostul ministru de Finante explica: Gaura de la covrig a aparut de la masurile pe care le-au anuntat

Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 17:34
24848 citiri
Fostul ministru de Finante explica: Gaura de la covrig a aparut de la masurile pe care le-au anuntat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fostul ministru de Finante, Anca Dragu, a venit cu lamuriri privind presupusa "gaura" de zece miliarde de lei lasata de Guvernul Ciolos in buget, situatie care va face obiectul unei anchete parlamentare, dupa cum a cerut presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea.

Dragu a subliniat ca nu este vorba de bani lipsa, ci de o absorbtie mai slaba decat s-a preconizat a fondurilor europene.

"Bugetul se construieste pe baza estimarii cresterii economice, tinandu-se cont de estimarea veniturilor fiscale, care sunt si cele incasate de ANAF. Acestea reprezinta circa 80% din total venituri. Dar mai sunt si alte venituri, cum ar fi veniturile din fonduri externe rambursabile si nerambursabile. Veniturile din fondurile europene sunt puse in egala masura si la venituri, si la cheltuieli. Ele nu sunt incasate de stat, ci reprezinta proiecte pe care entitatile publice vor sa le implementeze in anul respectiv.

Aceste venituri, care nu depind de Finante si de ANAF, au o relevanta mai mica in ceea ce priveste deficitul bugetar. Pe de alta parte, daca am taia veniturile din fondurile europene, proiectele nu s-ar mai putea incepe. Ori actualii guvernanti de aceasta diferenta s-au legat. Fiindca avem o diferenta de venit, dar si pe cheltuieli. Economia pe cheltuieli este chiar mai mare, fiindca am facut economii si la alte cheltuieli, fiindca deficitul a iesit sub tinta. Cu alte cuvinte nu s-a atins tinta de absorbtie a fondurilor europene", a declarat fostul ministru tehnocrat pentru Mediafax.

Rambursare mai mare de TVA

Anca Dragu a adaugat ca, in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, incasarile din TVA au fost aparent mai mici, din cauza unei rambursari mai mari a acestei taxe. Este vorba de un plus de un miliard de lei in decembrie.

"De asemenea, am mai avut o operatiune de stingere de datorii. Adica, se dau bani de la buget pentru locale si CFR Infrastructura si ei platesc TVA la stat. Per total, am zero, fiindca am cheltuiala, dar si venit. Pentru tot anul a fost prevazuta o suma de 900 de milioane si a fost realizata o suma de 200 de milioane. Ea este in buget, apare pe TVA-ul din buget, dar nu si la ANAF.

Pe de alta parte, au scazut incasarile la fondul de sanatate fiindca, pe de o parte au scazut incasarile din taxa de clawback fiindca a scazut consumul de medicamente. Explicatia consta in faptul ca, printr-un ordin s-a redus pretul la medicamente cu 30-35%, iar importatorii nu au mai fost interesati sa le aduca in tara. A scazut consumul si evident, a scazut si suma care s-ar fi colectat din taxa de clawback. Pe de alta parte au aparut diferente la accize, pe noiembrie si decembrie, la produsele energetice, motorina si benzina, fiind vorba despre o amanare a consumului si a importurilor din cauza reducerii de sapte eurocenti. Importurile s-au diminuat, s-a mers pe stoc, asteptandu-se luna ianuarie si februarie cand aceasta taxa este scoasa", a mai explicat Dragu.

Fostul ministru este de parere ca actualul Guvern a pornit acest scandal fara a avea argumente solide.

"Gaura de la covrig a aparut de la masurile pe care au anuntat ca le implementeaza, dar pentru care nu vor avea sustinere financiara", a precizat Dragu.

Ancheta parlamentara

Lamuririle fostului ministru vin dupa ce Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat, marti, in sedinta comuna, cererea sefului PSD Liviu Dragnea de a ancheta modul in care s-au realizat rectificarile bugetare in 2016 de catre Guvernul Ciolos.

"Mai exact, scopul anchetei este verificarea conditiilor in care s-au realizat rectificarile bugetelor de stat, mijloacele anchetei, audierea tuturor persoanelor implicate, care pot furniza informatii si clarificari pe aceasta tema", a anuntat marti secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Ancheta va fi facuta la comun de catre comisiile de Buget-Finante din Senat si Camera Deputatilor. Este vorba despre rectificarile bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat din august si noiembrie 2016.

Iata explicatiile actualului ministru de Finante, Viorel Stefan, in legatura cu presupusa lipsa constatata la buget.

Luni seara, Liviu Dragnea spunea ca Guvernul Ciolos a prognozat venituri de 231 de miliarde de lei, insa, la finalul anului trecut, cand s-a tras linie, veniturile efective la buget au fost de 221 de miliarde de lei, de aici "gaura" despre care tot vorbeste de duminica.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai precizat ca "problema serioasa la care comisiile de Buget-Finante trebuie sa gaseasca raspuns (...) este cum s-a putut ca in august si noiembrie, in conditiile in care veniturile se vedea ca sunt mai mici, sa faca doua ordonante de rectificare pozitiva".

In schimb, atat fostul premier Dacian Ciolos, cat si fostii ministri au contestat acuzatiile lui Dragnea, sustinand ca acesta a observat acum ca nu poate onora promisiunile din campanie, fapt in legatura cu care tehnocratii l-au avertizat public in nenumarate randuri, si incearca sa se scuze in fata electoratului folosind o minciuna.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Anca Dragu explicatii gaura buget, #Dragu gaura fonduri europene , #ministru de Finante