Din seria panseurilor ministrului de Finante: Ce ne mai spune Anca Paliu Dragu

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Joi, 03 Martie 2016, ora 08:21
8849 citiri

Dupa ce ne-a spus ca ar trebui sa muncim pe doi dolari, doamna ministru Anca Paliu Dragu ne reproduce cateva adevaruri demult stiute, prezente in toate manualele de economie.

Domnia sa ne spune ca: "In practica, poate ca o economie nu reuseste sa combine acesti factori in mod optim, si atunci cresterea este sub potential sau peste potential. Cea peste potential este cea mai periculoasa, pentru ca asta inseamna ca noi consumam mai mult decat producem".

Perfect adevarat. Daca doamna Anca Paliu Dragu ar mai fi fost studenta si ar fi dat examen la macroeconomie in primul an de facultate, ar fi luat nota 10.

Numai ca, dupa enuntarea acestei axiome, doamna ministru face o raportare directa la Romania adaugand ca: "Acum avem o crestere de invidiat, dar trebuie sa fim atenti la aceste provocari, sa canalizam cresterea economica in sensul cresterii investitiilor si a exporturilor si, cumva, consumul, care este deja la un nivel ridicat sa nu mai creasca prea mult. Aceasta situatie in care consumul excede productia duce la dezechilibre".

Aceasta completare la ceea ce scrie in orice manual de macroeconomie nu mai poate primi nota 10, nu numai din simplul motiv ca domnia sa nu mai este studenta, ci pentru ca dovedeste ca nici ministru nu este.

Modul in care doamna Anca Paliu Dragu raporteaza un adevar economic obiectiv, cu valoare teoretica, la o realitate economica extrem de concreta a Romaniei secolului XXI si membra a Uniunii Europene este surprinzator de superficial si chiar naiv, dovedind incapacitatea domniei sale de a intelege responsabilitatea functiei pe care o are.

Am subliniat momentul istoric si geopolitic al Romaniei de azi tocmai pentru a arata cat de paralela cu obiectivele si problemele reale ale tarii este abordarea doamnei care conduce unul dintre cele mai importante ministere ale Guvernului tehnocrat.

Este o surpriza faptul ca un tehnocrat cu state la FMI si la Bruxelles inca nu a realizat ca manualul de economie nu poate fi program de guvernare. Desigur, manualul trebuie invatat, dar nu copiat ad literam in elaborarea politicilor economice.

Romania are cu totul alte probleme fata de tarile dezvoltate ale UE, ceea ce ar trebui sa conduca politica noastra economica nu neaparat in directia urmata de aceste tari, ci, din contra, intr-o directie diferita pentru a realiza cel mai important obiectiv al aderarii, acela al reducerii substantiale a decalajelor dintre noi si media europeana pe calea realizarii convergentei reale cu aceasta.

Pentru a deveni cu adevarat membru cu drepturi depline al UE si a beneficia de avantajele oferite de piata unica, Romania trebuie sa reduca rapid decalajul.

Cum ne situam noi din punctul de vedere al decalajului daca ne referim la cresterea consumului, blamat de catre doamna Anca Paliu Dragu?

De la inceput trebuie spus ca dinamica consumului nu este corect raportata la cresterea economica ("de invidiat" cum spune domnia sa), ci la indicatorul consum individual efectiv, care reflecta mai fidel bunastarea sau standardul de viata al cetatenilor decat produsul intern brut pe cap de locuitor.

Daca ne referim la consumul individual efectiv, Romania impreuna cu Bulgaria se situeaza pe ultimul loc in UE cu 57% din media europeana. Cele doua tari sunt singurele tari membre UE care se situeaza inca sub pragul de 60% la nivelul consumului individual efectiv.

De remarcat ca pragul de 60% din venitul mediu se utilizeaza si pentru notiunea de saracie relativa a populatiei unei tari.

Intr-un asemenea decalaj este corect si responsabil sa se afirme ca se consuma prea mult? Spune doamna Anca Paliu Dragu ca este un deficit de oferta? Corect. Nu producem cat consumam, ceea ce inseamna ca se consuma pe datorie si prin cresterea importurilor, dar, daca s-ar intelege care este rolul unui ministru roman al Finantelor, atunci nu ar fi trebuit condamnat consumul, ci stimulata productia interna.

Are doamna o solutie in acest sens? Da, are. Propune reluarea programului "primul tractor si utilaj agricol", dar nu prin sprijinirea investitionala a productiei interne de tractoare si masini agricole, ci prin importul acestora.

Declaratiile doamnei Anca Paliu Dragu pot fi analizate cu argumente economice, asa dupa cum am inceput in aceasta scriere, dar nu este cazul, deoarece declaratia nu este economica, ci pur politica. Este prezentarea orientarii politice a Guvernului tehnocrat de a impune politica de austeritate, dorita pentru Romania atat de catre UE, cat si de catre FMI.

Probabil este un preambul la ceea ce se va discuta si hotari cu ocazia apropiatei vizite in Romania a misiunii FMI.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania, #investitii Romania, #exporturi romania , #ministru de Finante
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Domnul Cosea tine sa ne demonstreze ca este un adpt ferm al