Ce înseamnă rezultatele analizelor tale de sânge? Cum să le interpretezi

Miercuri, 07 Februarie 2024, ora 04:25
7449 citiri
Ce înseamnă rezultatele analizelor tale de sânge? Cum să le interpretezi
Eprubete cu sânge în laborator FOTO Pixabay

Sângele îndeplinește numeroase roluri pentru ne menține sănătatea. Pentru a realiza aceste funcții, sângele conține o multitudine de componente, inclusiv globule roșii care transportă oxigenul, nutrienții și hormonii; globule albe care elimină produsele de degradare și susțin sistemul imunitar; plasmă care reglează temperatura; și trombocite care ajută la coagulare.

În sânge se găsesc și numeroase molecule formate ca produse secundare ale funcțiilor biochimice normale. Atunci când aceste molecule indică modul în care celulele tale răspund la boală, leziune sau stres, oamenii de știință le numesc adesea markeri biologici sau biomarkeri. Astfel, biomarkerii într-o probă de sânge pot reprezenta o imagine de ansamblu a stării biochimice actuale a corpului tău, iar analiza lor poate oferi informații despre diverse aspecte ale sănătății tale, a explicat pentru cbsnews.com Brad Reisfeld, profesor de inginerie chimică și biologică, inginerie biomedicală și sănătate publică la Universitatea din Colorado.

"În calitate de toxicolog, studiez efectele medicamentelor și a contaminanților ambientali asupra sănătății umane. În cadrul activității mele, mă bazez pe diverși biomarkeri legați de sănătate, mulți dintre aceștia fiind măsurați folosind teste de sânge convenționale.

Înțelegerea scopului pentru care sunt menite să măsoare testele comune de sânge poate ajuta la interpretarea mai bună a rezultatelor. Iată ce trebuie să urmărești dacă ai la îndemână rezultatele unui test recent de sânge."

Intervale normale ale testelor de sânge

În funcție de laboratorul care a analizat proba ta, rezultatele testului de sânge pot fi separate în teste individuale sau colecții de teste relevante numite panouri. Rezultatele din aceste panouri pot permite unui profesionist din domeniul sănătății să recomande îngrijiri preventive, să detecteze posibile boli și să monitorizeze condițiile de sănătate în curs de desfășurare.

Pentru fiecare dintre testele enumerate în raportul tău, în mod obișnuit va exista un număr corespunzător rezultatului testului tău și un interval de referință. Acest interval reprezintă practic limitele superioare și inferioare în cadrul cărora se așteaptă ca rezultatele testelor majorității persoanelor sănătoase să se încadreze.

Uneori numit interval normal, un interval de referință se bazează pe analize statistice ale testelor efectuate la un număr mare de pacienți dintr-o populație de referință. Nivelele normale ale unor biomarkeri sunt așteptate să varieze într-un grup de oameni, în funcție de vârsta, sexul, etnia și alte caracteristici ale acestora.

Astfel, populații de referință separate sunt adesea create din persoane cu o anumită caracteristică. De exemplu, o populație de referință ar putea cuprinde toate femeile sau toți copiii. Valoarea testului pacientului poate fi apoi comparată corespunzător cu rezultatele din populația de referință care se potrivește cel mai bine.

Intervalele de referință variază de la un laborator la altul

Intervalele de referință variază de la un laborator la altul, deoarece fiecare laborator poate utiliza metode de testare sau populații de referință diferite. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să nu poți compara rezultatele tale cu intervalele de referință de la alte laboratoare. Pentru a determina cum se compară rezultatele testului tău cu intervalul normal, trebuie să verifici intervalul de referință indicat în raportul tău de laborator.

Dacă ai rezultate pentru un anumit test de la laboratoare diferite, clinicianul tău va pune probabil accent pe tendințele testelor în raport cu intervalele lor de referință și nu pe rezultatele numerice în sine.

Interpretarea rezultatelor testelor sanguine

Există numeroase panouri de teste de sânge destinate să evalueze aspecte specifice ale sănătății tale. Acestea includ panouri care analizează componentele celulare ale sângelui, biomarkeri ai funcției rinichilor și ficatului, și multe altele.

În loc să descriem fiecare panou, să examinăm un studiu de caz ipotetic care necesită utilizarea mai multor panouri pentru a diagnostica o boală.

În această situație, un pacient vizitează medicul pentru oboseală care a durat câteva luni. Numeroși factori și tulburări pot duce la oboseală prelungită sau cronică.

Pe baza unui examen fizic, a altor simptome și a istoricului medical, medicul bănuiește că pacientul ar putea suferi de oricare dintre următoarele: anemie, o tiroidă subactivă sau diabet.

Testele de sânge ar ajuta la restrângerea cauzelor oboselii.

Anemia este o afecțiune care implică o capacitate redusă a sângelui de a transporta oxigen. Aceasta rezultă fie din niveluri mai mici decât normale de globule roșii, fie dintr-o scădere a cantității sau calității hemoglobinei, proteina care permite acestor celule să transporte oxigen.

Un panou complet de numărare a celulelor sanguine măsoară diverse componente ale sângelui pentru a oferi o privire cuprinzătoare asupra celulelor care îl compun. Valori scăzute ale numărului de globule roșii, sau RBC, ale hemoglobinei, sau Hb, și ale hematocritului, sau HCT, ar indica faptul că pacientul suferă de anemie.

Hipotiroidismul este o tulburare în care glanda tiroidă nu produce suficiente hormoni tiroidieni. Aceștia includ hormonul stimulator al tiroidei, sau TSH, care stimulează glanda tiroidă să elibereze alte două hormoni: triiodotironina, sau T3, și tiroxina, sau T4. Panoul funcției tiroidiene măsoară nivelurile acestor hormoni pentru a evalua sănătatea legată de tiroidă.

Diabetul este o boală care apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt prea mari. Moleculele excesive de glucoză din fluxul sanguin pot lega de hemoglobină și forma ceea ce se numește hemoglobina glicată, sau HbA1c. Un test de hemoglobină A1c măsoară procentul de HbA1c prezent în raport cu cantitatea totală de hemoglobină. Acest lucru oferă o istorie a nivelurilor de glucoză din sânge pe o perioadă de aproximativ trei luni înainte de test.

Pentru a oferi informații suplimentare, există panoul metabolic de bază, sau BMP, care măsoară cantitatea diverselor substanțe din sângele tău. Acestea includ:

· Glucoza, un tip de zahăr care furnizează energie pentru corp și creier. Relevant pentru diabet, BMP măsoară nivelurile de glucoză din sânge în momentul testului.

· Calciu, un mineral esențial pentru funcționarea corectă a nervilor, mușchilor și inimii.

· Creatinina, un produs al activității musculare.

· Azotul ureic din sânge, cantitatea de produs de deșeuri uree pe care rinichii tăi ajută să o elimine din sânge. Acestea indică starea metabolismului unei persoane, sănătatea rinichilor și echilibrul electroliților. Cu rezultatele de la fiecare dintre aceste panouri, profesionistul în sănătate ar evalua valorile pacientului în raport cu intervalele lor de referință și ar determina care condiție este cea mai probabilă să o aibă.

Înțelegerea scopului testelor de sânge și modul de interpretare a lor poate ajuta pacienții să colaboreze cu medicii și să devină mai informați despre starea lor de sănătate.

”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
Parlamentul European (PE) a lansat luni, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se...
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
#analize de sange, #rezultate analize, #interpretare , #stiri sanatate