Testul de sânge care detectează 50 de tipuri de cancer. Descoperirea cercetătorilor este promițătoare

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 15:28
2313 citiri
Testul de sânge care detectează 50 de tipuri de cancer. Descoperirea cercetătorilor este promițătoare
Medicul verifică rezultatele unor analize FOTO: unsplash.com

Oamenii de știință americani au anunțat că lucrează la un test de sânge care poate detecta 50 de tipuri de cancer. Cercetarea pare promițătoare după ce, în timpul studiilor a detectat boala la oameni aparent sănătoși.

Sunt însă și multe cazuri diagnosticate greșit. Iar neajunsurile testului vor fi înlăturate pe măsură ce noi studii vor fi terminate.

Testul de sânge Galleri, care caută semnale ale a 50 de tipuri de cancer, inclusiv cele ale sânilor, plămânilor și rinichilor, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință spun că este foarte promițător în detectarea precoce a unor tipuri de cancer - cum ar fi pancreasul -, în timp ce testele actuale le pot detecta doar în stadii ulterioare, când șansele de supraviețuire sunt reduse.

Oamenii de știință de la Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering care au efectuat cercetarea au spus că, deși testul a fost bun, trebuie încă perfecționat. Vine la doar o zi după ce președintele Joe Biden a dezvăluit planurile de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de cancer la 300.000 pe an până în 2042, strângând milioane de dolari în elaborarea unor teste de sânge pentru acesta.

Rezultatele studiului au fost prezentate miercuri, 14 septembrie, la Congresul anual al Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO) desfășurat la Paris, Franța.

Testele funcționează prin căutarea semnalelor de cancer în sângele aruncat de tumori și sunt capabile să identifice mai mult de 50 de tipuri, deoarece fiecare emite același semnal distinct.

Rezultatele au arătat că 92 de pacienți au fost testați pozitiv pentru cancer.

Dar, după ce fiecare a fost supus unui screening de rutină, a rezultat că doar 35 (sau 38 la sută din total) aveau de fapt boala.

Dar la un an după studiu, alți 86 de participanți au fost diagnosticați cu cancer.

Nu era clar dacă aveau deja cancerul în momentul efectuării testului sau dacă acesta nu era prezent când a fost efectuat testul.

Paisprezece dintre cancerele detectate au fost în stadiul I sau II – când sunt mai ușor de tratat – și șapte au fost găsite la persoane care au avut cancer în trecut.

Un tip de cancer circulator numit limfom a fost cel mai frecvent detectat (12 pacienți), urmat de cancerul de sân (cinci), de sânge (trei), de colon și rect (doi), de prostată (doi) și de gât (două).

A existat, de asemenea, un caz de cancer la ficat, pancreas, intestin subțire, ovar, uter, oase, celule plasmatice și căi biliare.

Iar o pacientă care a fost testată pozitiv cu ajutorul testelor s-a dovedit a avea atât cancer de sân, cât și cancer de uter, au spus oamenii de știință.

Nu s-au colectat date dacă șansele de supraviețuire ale pacienților s-au îmbunătățit datorită diagnosticului mai devreme.

Lupta împotriva cancerului este personală pentru Biden, care și-a pierdut fiul Beau din cauza acestei maladii la creier în 2015.

Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Cel mai mare spital din județul Galați va avea, în curând, soft pe bază de inteligență artificială, care va ajuta la tratarea cancerului. Softul va fi achiziționat cu bani de la bugetul...
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
#analiza cancer, #test sange cancer, #tratament cancer , #sanatate