Motivul absurd pentru care un magazin sătesc a fost amendat de ANAF cu 100.000 de lei

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 14:27 6236 citiri
Amendă uriașă primită de un magazin sătesc din Iași FOTO arhivă

Un magazin sătesc din județul Iași a fost amendat cu peste 100.000 de lei, jumătate din cifra sa afaceri, de către inspectorii fiscali.

Amenda uriașă a fost dată pentru o lipsă în gestiune de 214 lei, dar şi pentru 27 de pachete de ţigări fără timbre, descoperite în timpul controlului, în magazie. Amenda, echivalentă cu falimentul pentru societate, a fost contestată în instanţă, scrie Ziarul de Iași.

Magazinul, care e deschis în satul Drăguşeni, a fost controlat de inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală în iunie anul trecut.

În urma controlului inopinat, au fost găsiţi 214 lei pentru care nu existau bonuri fiscale, dar şi 17 pachete de ţigări King şi 10 pachete de ţigări Ashima, fără timbru de accize.

Pentru banii găsiţi în plus, inspectorii au aplicat o amendă de 1.500 lei. Ţigările au fost taxate mult mai dur.

Inspectorii fiscali au aplicat nivelul maxim al amenzii.

În condiţiile în care cifra de afaceri pe anul trecut a societăţii a fost de 214.000 lei, amenda echivala cu jumătate din aceasta.

Sancțiunea a fost contestată la Judecătoria Iași, administratorul societăţii explicând că cei 214 lei găsiţi în plus proveneau din încasările din vânzarea de cafea. Banii erau strânşi separat de restul încasărilor, într-o cutie, iar la finalul lunii administratorul emitea o chitanţă corespunzătoare sumei adunate. Aparatul de cafea era închiriat, iar administratorul strângea banii separat pentru a putea ţine evidenţa exactă a lor.

În privinţa ţigărilor, acestea nici măcar nu se aflau în gestiunea firmei, nefiind scoase la vânzare pe rafturi şi nici ţinute în magazie. Pur şi simplu, inspectorii îi solicitaseră soţiei sale să prezinte la control şi geanta, iar ţigările fuseseră găsite acolo. Ţigările fuseseră cumpărate din duty-free, pentru a fi distribuite persoanelor care ajutau la lucrările agricole.

Argumentele aduse de administratorul magazinului nu au fost acceptate de judecători. Totuşi, amenda de 100.000 lei aplicată pentru pachetele de ţigări depăşea evident posibilităţile de plată ale micului întreprinzător. „Instanţa apreciază că menţinerea amenzii de 100.000 lei ar reprezenta o sancţiune excesiv severă pentru petentă şi că o sancţiune cu avertisment reprezintă o măsură suficientă”, au apreciat magistraţii, sentința nefiind definitivă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
V
vgabriel2k
rank 2
M
mikixxx
rank 3
Pe aia de la OMV care fura cu acte in regula, nu-i vede ...