Fost ministru al Justitiei, dupa ce Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA intr-un nou dosar: "Salvarea salvamarului a facut pana"

Joi, 31 Decembrie 2020, ora 10:02 4568 citiri
Radu Mazare, FOTO: Adevarul.ro

Dupa trimiterea in judecata a fostului primar Radu Mazare, Ana Birchall a scris pe Facebook ca procedura de extradare din Madagascar pe care a initiat-o si finalizat-o a fost una legala, desi a devenit o tinta media.

"Salvarea salvamarului a facut pana! Va mai aduceti aminte cand se tot vaicarea Mazare si ma tot ataca prin presa sau prin postaci ca "l-am rapit" din Madagascar, contestand procedura de extradare?! Uite unul din motivele pentru care tot ataca procedura de extradare: sa scape de aceste dosare... doar ca nu i-a mers! Procedura de extradare pe care am initiat-o si finalizat-o impreuna cu colegele si colegii de la MJ (este adevarat ca intr-un timp record, de vineri dupa-amiaza, pana luni dimineata!) a fost o procedura legala, MJ indeplinindu-si atributiile legale profesionist si responsabil.

Si eu mi-am asumat cu curaj, responsabilitate si respect pentru romanii cinstiti, desi stiam ca voi deveni tinta pentru toti cei certati cu legea, ca sa nu le spun direct borfasi! Legea chiar trebuie sa fie egala pentru toti! Si poate se recupereaza si prejudiciul produs statului roman... ca acum avem si lege pentru confiscarea extinsa a averilor ilicite, nu? Share, sa se stie adevarul!", a scris Ana Birchall pe Facebook.

Fostii primari ai municipiului Constanta - Radu Mazare si Decebal Fagadau - au fost trimisi in judecata de DNA Constanta, in doua dosare distincte, pentru abuz in serviciu, in legatura cu vanzarea nelegala a unor terenuri din statiunea Mamaia, prejudiciul fiind de peste 1,8 milioane de euro.

Astfel, in primul dosar, Radu Mazare, la data faptei primar al municipiului Constanta, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

In acelasi dosar, a fost deferita justitiei Marcela Enache, la data faptei secretar al municipiului Constanta, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu.

In al doilea dosar, Decebal Fagadau, la data faptei viceprimar cu atributii de primar al municipiului Constanta, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, iar Marcela Enache pentru complicitate la abuz in serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2007 - 2012, Radu Mazare si-ar fi incalcat atributiile de serviciu prevazute de dispozitiile legale, in sensul ca ar fi dispus vanzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanta in alte conditii decat prin licitatie publica (negociere directa) si fara ca rapoartele de evaluare sa fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate in statiunea Mamaia, in imediata vecinatate a plajei ori in zone cu un potential turistic si comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tabacariei etc.), ar fi fost vandute la preturi mult diminuate, imprejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanta un prejudiciu in valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru cumparatori.

In demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Marcela Enache, care, in calitate secretar al municipiului Constanta, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzactiilor respective.

Conform DNA, in cursul anului 2015, in aceeasi maniera ar fi actionat si inculpatii Decebal Fagadau si Marcela Enache, care, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu prevazute de dispozitiile legale in legatura cu vanzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanta.

Prin aceste demersuri inculpatii ar fi produs patrimoniului municipiului Constanta un prejudiciu in valoare de 133.688 euro, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru cumparatori.

Primaria municipiului Constanta a transmis ca se constituie parte civila in procesul penal cu sumele mentionate.

In cele doua cauze au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanta cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cele doua cauze.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News