Reprezentant al elevilor: "Degeaba mărim numărul de zile de școală dacă învățăm tot după o programă comunistă"

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 03:40
7005 citiri
Reprezentant al elevilor: "Degeaba mărim numărul de zile de școală dacă învățăm tot după o programă comunistă"
România se află în topul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală în 2022-2023 FOTO: Pixabay.com

România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală anual, potrivit studiului Eurydice.

Raportul mai arată că România ocupă locul 3, după Malta și Letonia, în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță, la nivelul școlii primare.

De notat că, în România și în majoritatea țărilor europene, cu excepția anilor terminali, numărul zilelor de vacanță este același în învățământul primar și învățământul secundar (gimnaziu/liceu).

Astfel, România figurează în documentul citat cu 127 de zile de vacanță, fiind depășită doar de Malta (135) și Letonia (129). Peste 120 de zile de vacanță mai au doar Estonia, Franța, Grecia și Italia.

Ce spune președintele Consiliului Elevilor

Pentru Ziare.com, Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor, a explicat ce ar conta, de fapt, să se schimbe în școlile din România.

"Numărul mic de zile de școală pe care îl avem în România este un subiect la care revenim în fiecare an atunci când se discută despre structura anului școlar. Și ajungem de fiecare dată la aceeași concluzie, și anume, faptul că nu este o problemă reală.

Este vorba mai mult despre o non-problemă și numărul de zile de școală nu reprezintă, de fapt, o variabilă decisivă atunci când vorbim despre calitatea crescută a actului educațional. Și asta se relevă chiar și în cercetările internaționale din domeniul educației", a explicat Robert Avram.

Pe ce ar trebui să se pună accent

"De fapt, calitatea actului didactic este influențată de mai mulți factori. Cel mai important, în mod evident, este curriculumul. Sau putem să vorbim și despre planurile cadru, practic ceea ce face concret elevul la școală, competențele pe care și le dezvoltă și pe care ar trebui să le dezvolte alături de profesori.

Trebuie să vorbim despre formarea resursei umane în așa fel încât să avem o evaluare și o predare moderne, adaptate timpurilor în care trăim", spune președintele Consiliului Elevilor.

Ce măsuri ar trebui luate

"Practic ceea ce vorbim acum, despre numărul mic de zile de școală sau creșterea numărului de zile de școală, ar putea fi mai mult o măsură subsecventă pe care ministerul ar putea să o adopte numai atunci când va investi mult mai mult în noile planuri cadru, în noul curriculum, în formarea cadrelor didactice, pentru a avea un sistem de educație modern, pentru că altfel nu facem altceva decât să ascundem mizeria sub preș.

Mărim numărul zilei de școală, dar continuând cu aceeași programă învechită, cu același mod de predare defectuos, cu același mod de evaluare subiectiv fără standarde, nu vom facem altceva decât să punem și mai multă presiune pe elevi și pe profesori, iar în final să nu ajungem la niciun rezultat", punctează Robert Avram.

Cum e, de fapt, situația din școlile noastre

"În România, elevii petrec foarte mult timp la școală, adică noi suntem printre țările în care se petrece cel mai mult timp, aici mă refer strict ca număr de ore, comparativ cu faptul că avem un număr mai mic de zile de școală.

Asta pentru că avem elevi care petrec la școala 7, uneori chiar și 8 ore pentru a studia toate conținuturile, pentru că, spun din nou, avem niște planuri cadru rigide și care pun în valoare cunoștințele și nu competențele", concluzionează președintele Consiliului Elevilor.

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
Liviu Dragnea vrea să dea lovitura într-un domeniu, despre care spunea: "Vorbim de un genocid"
”E inadmisibil ce s-a întâmplat acolo. Vorbim despre un genocid. Mulți specialiști de mediu spun că un asemenea dezastru poate produce moarte pe termen lung”, spunea Liviu Dragnea în...
#an scolar scurt, #numar, #zile, #scoala, #Romania , #elevi