92 de ani de la nașterea lui Amza Pellea: care era, de fapt, numele din buletin al marelui actor român

Joi, 06 Aprilie 2023, ora 09:28
24536 citiri
92 de ani de la nașterea lui Amza Pellea: care era, de fapt, numele din buletin al marelui actor român
Amza Pellea FOTO Facebook

Amza Pellea s-a născut pe 7 aprilie 1931, la Băilești (Dolj), în urmă cu 92 de ani.

În 1956, el a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, unde a avut un profesor “de neuitat” în persoana lui Mihai Popescu.

Pe tatăl actorului îl chema tot Amza, iar numele de familie era Pelea, cu un singur “l”. La sugestia profesorului Mihai Popescu, la numele de scenă al actorului s-a mai adăugat un „l”.

Explică Oana Pellea, unica fiică a regretatului actor: “La părinții tatălui e cu un singur l. În buletin, numele tatei este AMZA PELEA. Al doilea l a fost adăugat la sfatul profesorului de la clasa actorie, Mihai Popescu! Iar tata a hotărât ca în cinstea profesorului său să aibă numele de scenă cu doi de l. Eu am preluat numele de scenă de la tata”.

Își adora profesorul

Amza Pellea i-a purtat un respect deosebit profesorului său. În numărul 5 din mai 1972 al revistei Teatrul, în articolul „Amza Pellea de vorbă cu Alecu Popovici”, actorul vorbea despre relația extraordinară pe care a avut-o cu Mihai Popescu, omul care i-a recomandat să folosească numele Pellea.

“Profesor, profesorul meu de neuitat, a fost Mihai Popescu. La clasă abordam roluri de dramă: Trigorin din Pescărușul, Baronul din Azilul de noapte, șeful anarhiștilor din Tragedia optimistă. Printre colegi: Draga Olteanu, Dana Comnea, Silvia Popovici, Sanda Toma, C. Rauțchi, Victor Rebengiuc, George Constantin, Mircea Albulescu și alții. Mihai Popescu nu era numai un mare actor, ci și un excelent pedagog. El mi-a deschis ochii, primul, asupra fenomenului teatral. Ne îndemna mereu să renunțăm la comoditate, să luptăm cu inerția, să depășim sfera intereselor mărunte.

Mihai Popescu pleda pentru un teatru frumos făcut, indiferent de caracteristica rolului. Urmărea creșterea personalității studenților săi, folosindu-se de un sistem personal de exerciții teatrale, punându-i în situația de a aborda anumite momente cheie din spectacole. În tot ce făcea pleda pentru idea sentimentului major și nobil față de una din cele mai frumoase meserii”.

Roluri de neuitat

După finalizarea studiilor, Amza Pellea a fost repartizat la Craiova, unde jucat într-o sumedenie de piese prin care și-a dovedit talentul incomensurabil.

În anii care au venit, a jucat și pe scenele Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie, Teatrului Mic, respectiv Teatrului Naţional din Bucureşti.

Amza Pellea a cucerit publicul cu rolurile interpretate în filme precum „Dacii”, „Osânda”, „Nea Mărin Miliardar” sau „Mihai Viteazu”.

Amza Pellea fost căsătorit timp de 25 de ani, din 1958 până la moartea sa, în 1983, cu Domnica Mihaela Policrat, pe care a cunoscut-o la ștrandul din Craiova

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Amza Pellea, #cum il chema pe amza pellea, #Oana Pellea, #Mihai Popescu, #profesor amza pellea , #stiri cultura