China se pregătește pentru Rusia fără Putin: Mutarea neașteptată a lui Xi Jinping

Autor: George Titus Albulescu

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 11:33

19542 citiri

Întâlnire neașteptată între Xi jinping și Mihail Mișustin FOTO: Atlantic Council

Regimul de la Kremlin continuă cu înverșunare războiul din Ucraina, în ciuda faptului că au murit zeci de mii de oameni, de ambele părți. Dar, unul dintre cele mai mari mistere ale conflagrației ruso-ucrainene o reprezintă politica actuală a Chinei. În timp ce Xi Jinping se mișcă cu prudență, el pare să se distanțeze treptat de Vladimir Putin. Se observă că Beijingul se pregătește pentru era unei Rusii fără Putin.

Un fapt puțin observat și comentat în presa internațională este faptul că președintele chinez Xi Jinping îl cultivă pe prim-ministrul rus Mihail Mișustin într-un mod destul de flagrant, potrivit unei analize din Atlantic Council.

Cu doar două săptămâni înainte ca Putin să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, el a primit de la Xi Jinping un angajament de „prietenie fără limite” la întâlnirea lor din timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Cu toate acestea, unele limite semnificative au devenit evidente de atunci. Se pare că China a refuzat să livreze Rusiei arme și tehnologie sancționată.

Renunță Putin la Crimeea? Verdictul neașteptat dat de ofițeri americani și experți militari

În februarie 2023, China și-a prezentat propriul plan de pace în douăsprezece puncte pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Susținătorii Ucrainei s-au plâns că acest plan nu condamnă Rusia și nu solicită o retragere a Rusiei din Ucraina, dar, de fapt, primul punct al planului Chinei este: „Respectarea suveranității tuturor țărilor.

Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie respectate cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod eficient.” În mod implicit, China sugerează că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina.

Xi Jinping a efectuat o vizită oficială de trei zile în Rusia în martie 2023. A fost prima întâlnire internațională a lui Xi de la realegerea sa ca președinte în timpul Congresului Național al Poporului din 2023 și i-a oferit lui Putin o pauză rară în izolarea sa internațională.

Întâlniri ciudate ale lui Xi cu Mișustin

Deși nu știm ce au spus cei doi lideri în lungile lor întâlniri private, nimic nu pare să fi mers bine pentru Putin. Marele său proiect oficial a fost un al doilea mare gazoduct „Puterea Siberiei 2” din vestul Siberiei până în China, dar Xi a spus clar nu.

În mod curios, Xi a avut o întâlnire separată cu prim-ministrul rus Mihail Mișustin, contrar protocolului strict chinez. O mutare neprevăzută și suprinzătoare pentru președintele chinez.

Ce se întâmplă dacă Putin pierde războiul din Ucraina? Fenomenul ascuns din Rusia care macină țara

Ca urmare, prim-ministrul chinez Li Qiang l-a invitat pe Mișustin, omologul său rus, la Beijing pentru o vizită oficială la sfârșitul lunii mai. Mishustin este cel mai înalt oficial rus care a vizitat China de la începutul invaziei Ucrainei în februarie 2022. În a doua zi a vizitei sale, Xi Jinping l-a primit pe Mișustin la Marea Sală a Poporului, din nou complet dincolo de limitele obișnuite ale protocolului chinez și rusesc.

Mișustin este unul dintre cei treisprezece membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei. De obicei, toți membrii permanenți, cu excepția unuia sau doi, sunt prezenți. Mishustin a participat pe 15 mai, la ultima întâlnire dinaintea călătoriei sale în China, dar a lipsit atât pe 26 mai, cât și pe 2 iunie după întoarcerea sa din vizita sa triumfătoare. Motivele absenței de la o reuniune a Consiliului de Securitate nu sunt niciodată date oficial.

Mișustin a evitat cu grijă să spună ceva în public despre războiul din Ucraina sau despre vizita sa în China. Mișustin este adesea trecut cu vederea în analiza dinamicii puterii în Rusia de astăzi, dar relațiile sale cu Putin și China ar trebui urmărite cu atenție.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (30)