Concert de exceptie sustinut de Grigore Lese

Luni, 02 Mai 2011, ora 22:14

1779 citiri

Sambata, 7 mai, ora 20:00, Grigore Lese va canta la Sala Radio din Bucuresti.

Invitatele lui Grigore Lese sunt speciale. Maricuta din Suciu de Sus este o femeie-pastor, care cunoaste graiul animalelor. A invatat sa cante la fluier pe ascuns pentru ca nu li se permitea femeilor sa cante la instrumente de barbati. Vine din salbaticie. Stana ei e departe de orice asezare omeneasca. Locuieste acolo impreuna cu multe si felurite animale. Vine cu fluierul cu care imblanzeste animalele si cu singura hora pe care o stie canta cu vocea. E o hora de jale, un bocet, pe care l-a invatat cand i-a murit sotul.

Din tara Lapusului, vin femei batrane, care horesc din grumaz, ultimele care mai stiu a hori in acest fel. Din tinutul Padurenilor vom primi ritualuri si cantece de ceremonial.

Tezaur viu, de la Galati, batrana Steriana vine impreuna nepoata sa adolescenta, pe care a invatat-o de mica sa horeasca balade culese de ea, rare, nestiute, neinregistrate vreodata. Cantarea lor e un dialog intre varste si sentimente, intre voci cu tonalitati diferite.

Ucraineanca Maria este o pata de culoare, avand o voce foarte speciala si un fel de a canta plin de voiosie. Impreuna cu horitoarele si muzicantii de la Iza, ea aduce bucuria in spectacolul "Grigore Lese si ultimele horitoare".

Spectacolul este o productie oferita de Asociatia Intercultrala de Traditii si Radio Romania, in colaborare cu Gala MGMT & PR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)