Ce e mai rau decat Vladimir Putin?

Autor: Ana Ilie

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 15:08

11658 citiri

SUA si UE impun noi sanctiuni usturatoare Rusiei, insa durerea resimtita acum de Rusia ar putea avea efecte nedorite pentru Occident in viitor. Vestul va afla ca exista si situatii mai rele decat cea creata de Vladimir Putin in Ucraina.

Cu siguranta Kremlinul merita sanctiunile - si inca si mai mult, scrie Eugene Rumer, director al programului pentru Rusia si Eurasia al Carnegie Endowment for International Peace, pentru Politico.

Pedepsirea Rusiei nu este insa o strategie, continua expertul. Totul are un iz de deja vu, mai ales cand ne gandim la politicile occidentale fata de URSS in anii '80. Din acest motiv, guvernele occidentale ar trebui sa se gandeasca la felul in care aceste sanctiuni se pot intoarce impotriva lor.

Noile sanctiuni ale UE impotriva Rusiei au intrat in vigoare - Companii si apropiati ai lui Putin, vizati

Istoria are un bun exemplu in acest sens. Una dintre povestile despre motivele prabusirii URSS si sfarsitul Razboiului Rece aminteste cererea americanilor catre sauditi, la inceputul anilor '80, de a creste productia petroliera pentru a provoca scaderea pretului petrolului - principalul export sovietic. URSS a falimentat dupa ce sauditii s-au conformat cererii americanilor.

In psihicul rusilor este adanc intiparita ideea ca SUA sunt responsabile de prabusirea URSS si problemele Rusiei din anii ce au urmat. Cu toate ca adevarul istoric este mult mai nuantat si complicat, elitele si publicul din Rusia sunt convinsi ca americanii au incercat in mod activ sa rastoarne regimul sovietic - si aceasta idee a devenit baza unei intregi politici revansarde, alimentata de ascensiunea lui Vladimir Putin.

Si Obama a anuntat noi sanctiuni pentru Rusia: Cum vor SUA sa-l izoleze pe Putin

Si astazi multi considera ca SUA raman dedicate ideii de schimbare de regim la Moscova. Sustineera Occidentului fata de Ucraina nu este, in opinia lor, decat un pas inaintea unor actiuni impotriva guvernului lui Putin. Rusia ar fi, asadar, urmatoarea tinta a subversiunilor occidentale, scrie Rumer.

In aceasta linie, sanctiunile occidentale sunt interpretate la Moscova nu drept instrument pentru schimbarea politicii ruse in Ucraina, ci instrument de slabire a Rusiei, de subminare a guvernului, de instigare la revolta populara si rasturnare a regimului Putin si instalarea unui regim marioneta.

Rusia raspunde noilor sanctiuni anuntate de UE - Ce masuri ia Moscova

In iulie, Putin a spus, in fata consiliului sau de securitate, ca dusmanii straini ai Rusiei incearca constant sa submineze tara, sub pretextul promovarii democratiei.

Poate ca toate acestea par exagerari si produs al paranoiei ruse, desi suspiciunile rusilor nu sunt intru totul fantezii. Dar daca ideea schimbarii de regim promovata de SUA in Rusia devine politica de stat la Moscova, reactia negativa va dura mult mai mult decat regimul lui Putin, cu consecinte pe termen lung pentru relatiile dintre Occident si Rusia.

Caderea URSS s-a produs la sase ani dupa interventia americanilor pe langa Arabia Saudita. Unele sanctiuni impuse zilele acestea vor avea efecte pe decursul a zece ani. Vrea Occidentul sa slabeasca Rusia?

La sfarsitul Razboiului Rece, cea mai mare tara a lumii, locuita de zeci de grupari etnice distincte, aflate pe mai multe zone temporare si in multiple diviziuni administrative, s-a faramitat. Pe alocuri au izbucnit conflicte sangeroase, pe masura unele etnii si-au cerut independenta.

Vrea cumva Occidentul sa aiba de-a face cu o Rusie faramitata? Cu mai multe Rusii? Care din ele va pastra armele nucleare? Cat din schimburile sale comerciale cu Rusia este Europa pregatita sa sacrifice?

Chiar daca ipoteza unei faramitari a Rusiei poate parea indepartata, ideea ce Putin nu va fi mereu la putere nu e. Cum va arata succesorul sau? E drept ca nici Putin nu este un lider prietenos, dar daca actualele tensiuni se prelungesc si sanctiunile musca si mai tare, este posibil ca urmatorul lider rus sa fie si mai anti-occidental decat actualul locatar de la Kremlin, avertizeaza sursa citata. Nimeni nu-si doreste acest rezultat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (19)