Lipsa unei vitamine duce la demență: Poți evita să te îmbolnăvești, dacă faci un lucru simplu

Autor: George Titus Albulescu

Sambata, 18 Iunie 2022, ora 01:18

15074 citiri

Deficitul de vitamina D poate duce la demență FOTO: UNISA

O cercetare genetică efectuată de către oamenii de știință de la Universitatea de Sud din Australia pe mai mult de 290.000 de persoane din Marea Britanie, a descoperit că demența, o boală mintală, a fost asociată cu deficitul de vitamina D. Experții spun că oamenii pot evita dezvoltarea acestei afecțiuni, dacă vor sta la soare, în aer liber, pentru a primi suficientă vitamina D.

Demența este una dintre cauzele majore de dizabilitate și dependență din rândul persoanelor în vârstă din întreaga lume, afectând gândirea și comportamentele pe măsură ce îmbătrânesc, potrivit UNISA.

Investigând asocierea dintre vitamina D, caracteristicile neuroimagistice și riscul de demență și accident vascular cerebral, studiul a descoperit că nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu volume mai mici ale creierului și un risc crescut de demență și accident vascular cerebral.

Analizele genetice realizate de către oamenii de știință de la Universitatea de Sud din Australia au arătat un efect cauzal al deficitului de vitamina D și al demenței, până la 17% din cauzele totale ale acestei boli.

NASA a făcut o descoperire neobișnuită: Obiect argintiu strălucitor găsit pe Marte de rover VIDEO

Acestea ar fi putut fi evitate prin creșterea nivelurilor normale de vitamina D (50 nmol/L), prin ieșirea la soare, în aer liber. Demența este un sindrom cronic sau progresiv care duce la deteriorarea funcției cognitive.

Aproximtiv 487.500 de australieni trăiesc cu demență și este a doua cauză de deces în țară. La nivel global, peste 55 de milioane de oameni suferă de demență, cu 10 milioane de cazuri noi diagnosticate în fiecare an.

Cum previi sau ameliorezi durerile de genunchi: O metodă la îndemână, dar care trebuie aplicată regulat

Studiul genetic a analizat datele a 294.514 de participanți din datele Biobank din Marea Britanie, examinând impactul nivelurilor scăzute de vitamina D și riscul de demență și accident vascular cerebral.

”Este probabil ca cei mai mulți dintre noi să fie bine, dar pentru oricine, din orice motiv, nu primește suficientă vitamina D de la Soare, este posibil ca modificările dietei să nu fie suficiente și este posibil să fie nevoie de suplimente”, a spus profesorul Elina Hypponen.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)