Minciuna ca politica de stat (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu

Vineri, 15 August 2014, ora 08:49

15637 citiri

Dincolo de gravitatea fenomentului economic al intrarii in recesiune, dincolo de cauzele profunde ale acestei involutii, mai exista o realitate grava in aceasta situatie. Minciuna.

Romania a trebuit sa afle de la Eurostat faptul ca si in primul trimestru am avut scadere economica, deci, dupa doua trimestre consecutive de scadere, suntem tehnic in recensiune. A trebuit sa afle de la Eurostat, adica de la Institutul de statistica al UE. Apoi a confirmat si INS, justificand ca Eurostat tot de la INS are datele.

Dar daca Eurostat nu comunica, INS ar fi spus ceva? Seful INS sustine ca da, dar explicatia sa este halucinanta: "au fost comunicate datele pe PIB din trimestrul 2 intr-un format de comunicat care este din 2009". Sunt singura care are sentimentul ca dl. Tudorel Andrei ne insulta inteligenta?

Eu cred ca folosind un format de comunicat din 2009, INS a incercat sa eludeze realitatea si probabil ca fara Eurostat ar fi reusit. Daca era o eroare necomandata politic, ar fi fost normal ca Victor Ponta sa il demita. Faptul ca nu l-a demis dovedeste ca aproba, cel putin, aceasta omisiune.

Ba mai mult, cred ca Victor Ponta si-a construit discursul privind evolutia economica mizand pe aceasta minciuna prin omisiune a INS. Pentru ca initial, Victor Ponta posta pe pagina sa de Facebook urmatoarea fraza luminoasa: "Avem in continuare una din cele mai solide cresteri din UE. Este ca si cand mergeam cu masina cu 130 km la ora si acum mergem cu 100 km la ora - dar mergem tot inainte!".

Deci nicio vorba despre recesiune. Plus inca o minciuna. Ia sa vedem ce crestere economica are restul UE. In primul rand, vedem ca doar Germania si Italia au inregistrat mici scaderi in al doilea trimestru, de 0,2%, iar Cipru de 0,3%. Franta e pe zero. Noi avem o scadere de 1%. Cea mai mare de la distanta.

In rest, vedem cresteri mai mici sau mai mari, dar cresteri. De exemplu: Bulgaria si Estonia +0,5%, Spania, Polonia si Slovacia +0,6%, Lituania +0,7%, Ungaria +0,8%, Letonia +1%.

Pe ansamblu, Uniunea Europeana a avut o crestere economica de 0,2% in trimestrul al doilea al anului 2014, fata de trimestrul precedent.

Este adevarat ca in comparatie cu trimestrul al doilea al anului 2013, Romania a avut crestere a produsului intern brut de 1,4%. Dar cresterea Ungariei fata de anul trecut a fost de de 3,7%, a Letoniei de 3,5%, a Poloniei de 3,2%, a Lituaniei de 3%, a Slovaciei de 2,4%, a Bulgariei de 1,6%.

Unde este marea performanta a Romaniei, chiar daca o luam in raport cu aceeasi perioada a anului trecut? Cum sa il contrazici pe Traian Basescu atunci cand spune ca lui Victor Ponta ii duduie economia in cap.

Sa nu stie Victor Ponta aceste cifre? Atunci e incompetent. Le stia, dar le-a eludat mizand pe faptul ca nu le vor afla romanii? Atunci e mincinos.

Si ma intreb cate asemenea date sunt ascunse de institutiile statului roman, dar cu succes, pentru ca nu sunt incluse si in statistici europene. Si cate dintre institutiile statului au ajuns rotite in marea masinarie de propaganda a actualei puteri?

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (67)