Cum l-a laudat Ponta pe Basescu (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 15:19

8615 citiri

Foto: gov.ro

Una dintre marile necunoscute ale politicii romanesti este cum decurge relatia dintre Victor Ponta si Traian Basescu.

Unii o considera de interes, deoarece cred in latura conflictuala a sefului statului si se asteapta la explozii, deoarece nici premierul nu are vocatie de maicuta.

Altii se sparg de ras imaginandu-si cum moare Crin Antonescu de nervi la ideea ca intre cei doi ar putea fi o colaborare normala, ca intre doua persoane sanatoase la minte.

Interviul acordat de premier Andreei Cretulescu si lui Adrian Cioroianu a ridicat nitel valul de pe mister. Dupa ce le-a spus ca intre el si Traian Basescu exista o relatie institutionala, iar pentru teme foarte importante, cum ar fi problema ambasadorului Siriei, taxa de clawback sau reniunea, la Bucuresti, a executivilor UE, se consulta telefonic, domnul Ponta a fost invitat sa califice coabitarea la sentiment.

Ei bine, premierul a evitat sa o faca. Pe alte teme nu s-a sfiit sa fie malitios - de pilda, ca suspendarea lui Traian Basescu ar depinde de comportamentul acestuia, ca majoritatea pe care se bazeaza USL nu i-a fost pe plac presedintelui, caci a ironizat-o.

Deci nimic nu l-ar fi impiedicat sa azvarle sageti spre Cotroceni daca ar fi avut sa-i reproseze ceva in materie de colaborare institutionala.

Victor Ponta a tacut, s-a limitat sa afirme ca nu face nicio apreciere. Ceea ce inseamna un singur lucru: Traian Basescu se comporta ca la carte. De ce nu ar face-o?

A devenit evident ca nu are de ce sa invenineze spatiul public, nu are nevoie sa-l manipuleze pentru a arunca ridicolul asupra Guvernului. Membrii acestuia calca in strachini si singuri. Au reusit sa faca, in mai putin de o luna, greseli cat oastea lui Emil Boc intr-un an de criza.

Seful statului n-are decat sa-si infunde picioarele in papuci moi, sa-si ia o pisica pe genunchi si sa se uite la televizor sorbind dintr-o cana cu rom, caci de multisor n-a mai avut parte de o asemenea vacanta.

Nu exista zi fara ca vreun ministru, vreun fost premier sau vreun falit uselist sa nu-si dea cu stangul in dreptul, asa ca perioada de "colaborare institutionala" cu Victor Ponta echivaleaza cu o pauza tehnologica avand valoare de galop de sanatate.

Nu m-as mira ca, pana la toamna, cand Guvernul va organiza alegeri parlamentare, premierul sa ajunga sa-l respecte pe batranul lup de mare. Va face, desigur, o greseala strategica, pentru ca domnul Basescu nu doarme, ci scrie in jurnal.

Dar daca nu va fi destul de atent - are toate sansele, pentru ca nu se afla la volanul carnetelului cu curbe, ci in ditamai functia, unde trebuie sa munceasca, deci oboseala l-ar putea face sa nu vada limpede pericolul - ce va urma se numeste lucru manual. Aproape ca as putea pune pariu ca Basescu il face!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (49)