Secretele longevitatii

Colaborator: Ileana Mladinoiu

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 10:40

4479 citiri

Foto: Arhiva

Pentru a trai mai mult timp, trebuie sa stii sa respecti ritmurile si nevoile corpului, precum si ale spiritului, in asa fel incat sa te afli mereu in armonie cu tot ce te inconjoara.

Prelungirea tineretii este tentatia fiintei umane, inca de la Adam si Eva. Fara a-ti vinde sufletul diavolului si fara a vrea sa traiesti o vesnicie, crezi ca vei fi capabil sa nu ne te plicitisesti niciodata?

Va trebui sa cautam sa ne inspiram din secretele altora, in scopul cunoasterii lor, pentru a avea o batranete fericita si pentru a fi intr-o stare de sanatate cat mai buna.

Caci, de fapt, ce este longevitatea, daca nu buna functionare a organelor noastre, asociata cu buna dispozitie, care le tonifica si le hraneste.

Vechea zicala a lui Juvenal "Mens sana in corpore sano" nu si-a pierdut din valoarea ei. Adaugam ce spunea Zamolxe: "cine are suflet sanatos, acela poate avea si trup frumos".

Pentru a amana apropierea mortii, este important sa stii sa imbatranesti frumos.

Obiceiurile bune se cultiva si, daca sunt exceptii care confirma regula, abaterile prelungite de la un anumit regim sau intoxicatiile de toate felurile: tutun, alcool si alte droguri n-au facut niciodata dovada efectelor lor pozitive, in ceea ce priveste durata vietii.

O alimentatie buna si exercitii fizice

Care sunt retetele comunitatilor bulgare, care numara printre ele mai multi centenari? In afara de alimentatia lor sanatoasa, bulgarii au obiceiul sa-si intretina forma fizica, dedicandu-se activitatilor cotidiene: gradinaritul, drumetiile montane, plimbarea.

Corpul are nevoie de miscare, de expunere la soare si aer. Practicarea sporturilor, exercitiile de respiratie profunda sunt metode sigure pentru oxigenarea tesuturilor, reglarea activitatii cardiace si stimularea digestiva.

Relaxarea pentru eliminarea tensiunilor

Datorita orientalilor, avem la dispozitie tehnici de refacere a energiei, fie apeland la arta meditatiei sau la yoga, care sunt predate acum de multi profesionisti.

Trebuie sa respectam nevoia de odihna a corpului, fara sa-i consacram insa prea mult timp, pentru a evita ramolismentul.

Sa pastram contactul cu altii, sa avem o activitate exterioara (este chiar primordial), caci s-a demonstrat ca singuratatea si izolarea sunt principalii factori ai unei imbatraniri precoce.

Sa continuam sa avem pasiuni, sa iubim viata in toate aspectele ei. Dragostea, care face sa fie secretate endorfinele si hormonii sexuali, reprezinta un alt factor de prelungire a vietii.

Cat despre hrana, calitatea inainte de cantitate. Ideal ar fi sa nu luam in greutate la batranete.

Iata cateva produse propuse spre a fi consumate: lecitina, bogata in vitamine impiedica formarea depozitelor de colesterol (1-3 lingurite/zi), drojdia de bere, foarte bogata in proteine si vitamina B, presarata pe alimente sau sub forma de comprimate, polenul care stimuleaza apararea organismului, recomandat a fi folosit in cafea sau cu putina apa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)