Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este si de ce apare condropatia genunchiului

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 11:34

15115 citiri

Foto: Doctor Tarek Nazer

Condropatia genunchiului mai este cunoscuta si sub denumirea de afectiune a cartilajului articular. Cartilajul reprezinta un tesut dur si flexibil care acopera suprafata tuturor articulatiilor corpului si care are rezistenta mare la presiune si la uzura.

Aceasta structura poate suferi leziuni din diferite cauze, prezentate intr-un articol realizat pentru Ziare.com de dr. ortoped Tarek Nazer.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Ce este guta si cum se trateaza

Cele mai frecvente cauze sunt:

- Leziuni traumatice in cazul loviturilor si accidentelor;

- Fracturi care implica suprafata articulara;

- Suprasolicitarea articulatiilor, greutatea corporala excesiva;

- Deteriorarea degenerativa si de uzura la peroanele varstnice;

- Boli reumatice, boli metabolice;

- Leziuni de menisc;

- Imobilizarile de lunga durata.

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul se pune pe baza unui examen imagistic precum examenul RMN si in cazurile mai avansate se poate vedea si prin examen radiologic. Cel mai bine leziunile de cartilaj se vad in timpul unei artroscopii prin care se poate pune diagnosticul corect, dar se poate efectua si tratamentul.

Sanatate la-ndemana cu dr. Tarek Nazer: Semne ca trebuie sa ajungi urgent la ortoped

In ce consta tratamentul

Pacientii se prezinta la medic cu dureri articulare, edem si uneori redoare articulara.

Cartilajul, de obicei, nu se autoregenereaza, mai ales cand defectul este mare. Leziunile mici de cartilaj avanseaza in timp si cresc in dimensiune daca nu sunt tratate corespunzator.

Exista o serie de proceduri prin care se pot trata leziunile de cartilaj:

Artroscopia prin care se pot efectua diferite tehnici de:

- Micro fracturi: se realizeaza micro-fracturi la nivelul suprafetei articulare lezionate, aceste fracturi provocand sangerare si un proces de vindecare prin care se formeaza un fibrocartilaj, dar care nu este la fel de rezistent comparativ cu cartilajul hialin.

- Debridarea zonelor lezate, prin care se efectueaza curatarea zonelor si extragerea fragmentelor rupte si libere din articulatie.

- ACI (Autologous Chondrocyte Implantation) este fiind cea mai noua tehnologie in medicina regerativa unde cartilajul obtinut dupa tratament este cartilaj hialin si nu fibrocartilaj, insa aceasta metoda este foarte costisitoare in momentul actual.

- Infiltratiile locale (acid hialuronic, plasma imbogatita cu trombocite -PRP-, celule stem) au aratat un mare succes in vindecarea leziunilor de cartilaj.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si vicepresedinte al Asociatiei Sanatate la Nivel European. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu