Sa mancam sau nu ciocolata? Mituri si adevaruri

Miercuri, 19 August 2015, ora 19:54

6110 citiri

Foto: Ziare.com

Faima proasta pe care o are ciocolata face sa scada consumul ei, in special in timpul verii, cand "operatiunea bikini" le impune multor persoane o restrictie calorica.

Numeroase mituri pe tema ciocolatei au fost dezmintite de nutritionisti. Consumul moderat de ciocolata nu este vinovat de producerea acneei si nu duce la aparitia cariilor. Dimpotriva, inaltul sau continut energetic o transforma intr-un aliment recomandat pentru o dieta echilibrata, relateaza site-ul dmedicina.com, preluat de cotidianul spaniol El Mundo.

Sa fie adevarat ca ingrasa? Ciocolata nu favorizeaza excesul de greutate sau obezitatea daca se consuma moderat, in cadrul unei diete care sa echilibreze energia dobandita si consumul energetic al organismului.

Un alt motiv sa mancam ciocolata neagra

Favorizeaza aparitia acneei? Expertii in nutritie afirma ca acneea are drept cauza fundamentala factori hormonali, proprii adolescentei sau de tip genetic. Nu s-a dovedit stiintific o relatie intre aparitia cosurilor si consumul de ciocolata.

Provoaca aparitia cariilor? Desi consumul de alimente si bauturi care contin zaharuri este asociat, in general, cu aparitia cariilor, aceasta relatie nu este directa, pentru ca intervin alti factori precum textura alimentelor si aderenta. O buna igiena bucala poate preveni aparitia cariilor.

Genereaza dependenta? Nu s-a putut demonstra stiintific ca ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependenta fata de ciocolata, ar trebui sa se consume cantitati imense zilnic.

Ciocolata e periculoasa sau sanatoasa pentru corpul uman?

Ridica nivelul colesterolului? Grasimile din ciocolata provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alti acizi, nu ridica nivelul colesterolului din sange. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolata contribuie la mentinerea nivelurilor "colesterolului bun".

Contine cafeina? Prezenta cafeinei in ciocolata este nesemnificativa. In produsele de cacao predomina teobromina, care, desi este din aceeasi familie cu cafeina, are o putere de stimulare putin semnificativa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (2)