Plantele de leac ale lunii iulie - tintaura

Colaborator: Silvia Holotiuc

Joi, 07 Iulie 2011, ora 16:10

8925 citiri

Prin zonele de deal si de munte, pe acolo pe unde va veti petrece vacanta de vara, nu se poate sa nu intalniti tintaura, in vii si livezi, prin locuri defrisate si pe pajisti ori pe langa cursurile de apa si sub traseele liniilor de inalta tensiune. Este o planta mica, rar ajunge la inaltimea de 30 de cm, usor de recunoscut dupa florile delicate de culoare roz-violet, adunate in ciorchini mici care raspandesc o aroma suava.

Tintaura se culege din iunie, de cand incepe sa infloreasca, si pana in septembrie. Ca sa nu existe indoieli asupra a ceea ce culegi, gusta putin dintr-o frunza de tintaura si vei fi de acord ca altceva mai amar nu ai intalnit niciodata.

Planta se recolteaza, prin taiere, numai partea aeriana, tulpina cu tot cu flori, se aduna in buchete mici, se leaga si se atarna la uscat, pe o sfoara, la umbra, intr-un loc bine aerisit. Tintaura este bine uscata cand se sparge intre degete cu un pocnet usor. Atunci poate fi depozitata in pungi de hartie sau de panza.

Detoxifica organismul

Despre tintaura, cei care au cercetat-o indeaproape spun ca este un purificator de exceptie, unul dintre cei mai puternici "detergenti" naturali pentru otravurile acumulate din organism de-a lungul timpului.

Organismul poate fi intoxicat din cauza alimentelor greu digerabile ori a fumatului, a consumului exagerat de alcool sau ingerarii voluntare sau involuntare de substante chimice. In aceste cazuri, preparatele din tintaura ajuta organismul sa elimine toxinele care-l sufoca, prin scaun, urina si transpiratie.

Maceratul la rece este recomandat persoanelor cu probleme biliare. O lingurita de planta uscata si maruntita se pune, de cu seara, intr-un pahar cu apa si se lasa peste noapte, timp de zece ore, la temperatura camerei. Dimineata, se filtreaza si lichidul obtinut se bea, cate o lingurita, pe parcursul intregii zile.

Buna si in caz de raceala si gripa

Tinctura de tintaura se prepara umpland un borcan de 300 de grame cu planta proaspata, taiata marunt, fara a o indesa, peste care se toarna alcool alimentar, votca sau tuica facuta in gospodarie. Amestecul se lasa la macerat timp de doua saptamani, agitandu-se vasul de cateva ori pe zi. Dupa 15 zile, amestecul se filtreaza si se pastreaza la rece in sticle mici, de culoare inchisa.

In caz de raceala si gripa se ia cate o lingurita diluata intr-un pahar cu apa, deoarece tinctura de tintaura scade febra, elimina durerile de cap si crampele musculare, si tonifica sistemul nervos. Pentru ca este foarte bogata in principii amare, tintaura stimuleaza pofta de mancare, mult scazuta pe fondul starii gripale.

Sucul de tintaura, obtinut prin stoarcere sau zdrobire din planta proaspat culeasa, se aplica pe locurile afectate de eczema. In astfel de situatii, are efect antiinflamator, antiinfectios si favorizeaza vindecarea rapida si fara semne pe piele.

Sa avem sanatate!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)