Incep sa apara raspunsuri legate de cum a aparut rezistenta la antibiotice. Un medicament e vinovat

Duminica, 02 Decembrie 2018, ora 08:32

23936 citiri

Foto: Arhiva Pixabay

In ultimii ani, se vorbeste in ce in ce mai mult despre bacteriile rezistente la antibiotice. Recent, un astfel de tip de bacterie a fost gasit si pe Statia Spatiala Internationala. Iar in spitale sunt dusmanul cel mai de temut.

Nu numai ca sunt foarte greu de anihilat, dar sunt cazuri in care sunt imposibil de exterminat. In acest context e foarte important sa se stie cum s-a ajuns aici, cine sunt vinovatii.

Se crede ca folosirea la scara (prea) larga a antibioticelor ne-a adus in aceasta situatie. Dar nu e aceasta singura cauza. Recent s-a descoperit ca si alte medicamente, in niciun caz antibiotice, au avut aceleasi rezultate, arata Science Alert.

Se pare ca un ingredient activ din antidepresive, fluoxetin, care actioneaza asupra nivelului serotoninei, are acest efect. Iar acesta este ingredientul de baza din antidepresive comune, asa cum sunt Prozac sau Sarafem.

Cercetatorii de la Universitatea australiana Queensland au descoperit ca bacteria Escherichia coli (E. coli) expusa la fluoxetin, la temperaturi diferite, a devenit rezistenta la antibiotice precum cloramfenicol, amoxicilina sau tetraciclina.

Cu cat ingredientul-cheie a fost in concentratie mai mare, cu atat bacteria a dobandit mai multe mutatii.

Partea rea e ca acest ingredient, in proportie de 11%, trece prin organismul uman fara sa sufere schimbari, fiind apoi eliminat la toaleta. Dupa ce trece prin sistemul de canalizare, ajunge, in cele din urma, in mediu. Surpriza cercetatorilor a fost mare cand au vazut ca acest ingredient, fluoxetin, este omniprezent in mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, influenta sa e mai puternica decat ne-am fi putut astepta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)