De la cititori: De ce ar fi interzis usturoiul, prin Codex Alimentarius

Colaborator: Silvia Holotiuc

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 17:39

29129 citiri

Foto: Arhiva

In ultimul timp, tot mai multe publicatii vorbesc despre usturoi ca despre un condamnat, care, cuminte, apatic, fara putinta de a se apara singur, isi asteapta sfarsitul.

Se pare ca si marile companii au fost lovite de criza si asta probabil pentru ca oamenii, si nu numai de la noi, nemaiavand destui bani, s-au intors in numar tot mai mare spre prductia de medicamente naturale, pusa la dispozitie cu atata generozitate de catre mama-natura.

Tot mai des se aud glasuri care spun ca, in curand, va fi interzisa productia si comercializarea usturoiului, o planta infierata, mai nou, de Codex Alimentarius, lista alimentelor "bune".

Ca intotdeauna, la inceput a fost zvonul, despre care am invatat ca nu trebuie ignorat, pentru ca, de regula, dupa zvon vin, cel mai adesea nedorit, si faptele. De ce oare s-ar vrea interzicerea tocmai a usturoiului? Cum de a ajuns usturoiul, aceasta planta modesta si ieftina, sa deranjeze?

Usturoiul a fost cunoscut cu mii de ani in urma, inca din antichitate. In Egiptul antic, constructorii de piramide isi pastrau sanatatea si puterea de munca mancand usturoi. Hipocrat, parintele medicinii moderne, folosea usturoiul pentru tratarea infectiilor, a ranilor si a bolilor intestinale.

In Evul Mediu, contra duhurilor rele si a vampirilor se lupta cu usturoi. In zilele noastre insa, proprietatile "magice" ale usturoiului au fost explicate de stiinta moderna care a demonstrat ca aburii sulfurosi emanati de usturoi ucid bacteriile si virusurile, dezinfecteaza aerul si trupul.

Studiile recente au descoperit ca usturoiul contine circa 200 de substante active - vitamine, minerale, aminoacizi si enzime, din care doar doua componente, allicina si compusii bioactivi care contin sulf, au actiune terapeutica puternica.

Allicina, antibiotic si antifungic, cu efecte deosebite pentru sanatate, se produce cand cateii de usturoi sunt taiati sau zdrobiti. De aceea este recomandat ca usturoiul sa fie consumat crud, in stare naturala, asa cum ni-l ofera pamantul in care a fost semanat, si zdrobit in gura.

Compusii bioactivi, bogati in sulf, au o valoare terapeutica mai redusa decat allicina, ei fiind eficienti mai ales pentru sistemul circular. Concluziile studiilor recente mai arata ca acestia ajuta la scaderea colesterolului nociv, sustinand astfel sistemul cardiovascular.

Aceleasi studii spun ca usturoiul consumat zilnic, cam 5 grame, tine cancerul la distanta, stimuleaza sistemul imunitar, previne atacurile cardiace, echilibreaza tensiunea arteriala, reintinereste ficatul, lupta impotriva multor boli care afecteaza lumea de azi, cum ar fi insomnia, astmul, artrita, sinuzita, raceala, gripa.

Datorita acestor proprietati si inca a multora care nu au fost pomenite, Allium sativum, usturoiul, un remediu miraculos, ieftin si mai ales, accesibil saracilor, a ajuns sa fie amenintat cu pieirea de catre diabolicul "Codex Alimentarius", despre care se spune ca ar reprezenta, de fapt, doar interesele marilor companii farmaceutice.

Sa avem sanatate!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (35)