Crampele musculare: cauze si prevenire

Autor: Roxana Nitescu

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 07:01

7247 citiri

Buzzle

Crampele musculare sunt unele dintre cele mai comune dureri care apar la oameni. Acestea constau intr-o contractie involuntara la nivelul unui muschi si pot sa apara atat atunci cand faci efort, cat si atunci cand esti relaxat.

In momentul in care o crampa musculara se face simtita, persoana in cauza nu are control asupra grupei respective de muschi, insa poate face usoare exercitii de intindere, pentru a ajuta tesuturile sa isi revina.

Buzzle.com iti arata care sunt cei mai intalniti factori care duc la aparitia unei astfel de crampe, precum si cateva sfaturi pentru a preveni.

Cauze

1. Suprasolicitarea

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care oamenii o fac in aceasta privinta este efectuarea unui antrenament fizic destul de dificil dintr-o data, fara sa inceapa treptat ca si grad de efort. In plus, o alta greseala care merge mana in mana este inceperea unui program de exercitii fizice fara incalzire.

2. Deshidratarea

Atunci cand stai mult timp in umiditate si caldura mare, glandele sudoripare au activitate intensa pentru a elibera o cantitate mai mare de transpiratie care sa racoreasca trupul. Prin urmare, organismul pierde apa si, odata cu aceasta, si minerale precum potasiu, calciu, magneziu si sodiu, scaderi care determina declansarea unei crampe musculare.

3. O postura incorecta

Atunci cand stai sau dormi intr-o pozitie care nu este confortabila este foarte probabil sa capeti o asemenea crampa, deoarece circulatia este intrerupta intr-o anumita zona a corpului, astfel ca muschii respectivi nu mai primesc oxigenul necesar.

4. Diferite afectiuni

Problemele circulatorii, ateroscleroza, scaderea nivelului de potasiu din corp (cunoscuta drept hipokaliemie) si anumite medicamente cum ar fi pilulele contraceptive sau tratamentele diuretice sporesc riscul de a avea crampe musculare.

5. Sarcina

Femeile insarcinate se confrunta deseori cu astfel de crampe din cauza schimbarilor hormonale care duc la dezechilibrarea nivelului de calciu si fosfor din organism.

Prevenire

1. Consuma suficienta apa (in medie este recomandata o cantitate de doi litri de apa pe zi, dar aceasta poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi cate alte tipuri de lichide consumi, cat efort faci, in ce temperaturi stai).

2. Fa intotdeauna o incalzire a muschilor inainte de efort.

3. Ai grija sa stai si sa dormi cat mai des intr-o pozitie corecta si confortabila, fara sa presezi anumite grupe de muschi.

4. Daca ai probleme medicale cum ar fi o scadere a nivelului de calciu sau magneziu, mergi la doctor pentru a-ti prescrie suplimente.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)