Ce nu stiai despre mirosul corpului tau

Colaborator: Dumitru Constantinescu

Sambata, 22 Martie 2014, ora 13:27

11832 citiri

Foto: Fox News

Mirosul produs de corpul uman este un lucru normal, insa exista si situatii in care el arata ca o persoana are probleme de sanatate.

Acesta rezulta din interactiunea dintre transpiratie si bacteriile prezente pe pielea unei persoane, scrie Fox News. In timp ce majoritatea oamenilor pot tine sub control acest aspect cu ajutorul deodorantelor si antiperspirantelor, pentru altii, mirosul corpului reprezinta o adevarata provocare.

Bolile...urat mirositoare

Unele afectiuni rare pot afecta felul in care o persoana miroase, afirma George Preti, de la un centru american de specialitate (Monell Chemical Senses Center), specializat in studierea tipului si originii mirosului produs de corpul uman. O asemenea problema de sanatate este trimetilaminuria, ea afectand o persoana din 200.000.

Corpul celor care sufera de ea emite un miros de peste stricat sau de gunoi, acesta fiind simtit de la o distanta destul de mare. Intr-o asemenea situatie, organismul este incapabil sa prelucreze trimetilamina, un produs secundar al metabolismului intestinal.

De asemenea, persoanele care sufera de diabet sau boli grave ale ficatului si rinichilor, se pot confrunta cu probleme similare. De fapt, ele pot avea o respiratie urat mirositoare, insa numai intr-un stadiu avansat al unor asemenea afectiuni. Specialistii sustin ca si stresul poate avea un efect neplacut asupra unui asemenea aspect.

In astfel de situatii, secretiile glandelor apocrine de la subsuori sunt excesive, ceilalti putand sa constate o inrautatire a mirosului pe care il emite organismul. Din fericire, antiperspirantele ne pot scapa de aceste neplaceri.

Multe contin saruri de aluminiu, care impiedica transpiratia sa ajunga la suprafata corpului. In schimb, deodorantele contin arome care mascheaza efectul neplacut al transpiratiei.

Cauzele problemei si masurile ce pot fi luate

In cazul celor care nu pot tine totul sub control, doctorul poate prescrie antiperspirante speciale, medicamente si chiar injectii cu Botox, care trebuie facute la subsuori.

In general, se crede ca mancarurile pe care le consumam pot avea o influenta directa asupra mirosului produs de corp. Alimentele condimentate se pot incadra in aceasta categorie.

Specialistul George Preti sustine ca totul este posibil deoarece condimentele aromatice sunt foarte solubile in grasimi. Astfel, ele sunt depozitate in grasimea din organism si ajung in transpiratie si in saliva, in timp.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu