Registrul fiscal va contine toate darile romanilor

Autor: Madalina Ionescu

Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 08:30

1396 citiri

Registrul Fiscal Roman va contine toate darile pe care suntem obligati sa le platim. Dupa ce au fost presati ani intregi de populatie si de mediul de afaceri sa evalueze si sa scada numarul taxelor parafiscale, oficialii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) au anuntat ca vor publica un Registru Fiscal Roman, informeaza, vineri, cotidianul Evenimentul Zilei.

Site-ul dedicat registrului va fi gata la sfarsitul lunii mai si va reprezenta "o republicare a intregului sistem fiscal din Romania", potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

Acesta a explicat ca site-ul va fi "un fel de cadastru fiscal", care va contine totalitatea taxelor si a impozitelor din Romania (taxe si impozite care se gasesc in Codul Fiscal, in alte acte normative de infiintare si functionare a unor autoritati, pornind de la autoritatile autonome sub control parlamentar, autoritati de natura profesionala, diverse forme de taxare ce se afla in zona agentiilor guvernamentale), astfel incat investitorii straini "sa cunoasca relieful fiscal roman", a precizat, joi, Vosganian.

In registru se vor regasi si taxele locale percepute de fiecare administratie, astfel incat investitorii sa aleaga in cunostinta de cauza unde isi amplaseaza afacerea.

Din momentul lansarii Registrului Fiscal, "vor ingheta" toate taxele si impozitele. Adica, pentru a modifica o taxa sau pentru a introduce una noua, institutia sau autoritatea locala responsabila va fi obligata sa publice pe site o nota de fundamentare care sa argumenteze de ce e necesara taxa si un studiu de impact.

MEF va analiza documentele pentru a depista un eventual abuz fiscal. Potrivit lui Vosganian, daca propunerea unei taxe e considerata un abuz, Finantele vor face recomandari Parlamentului sau asociatiei profesionale sa stopeze introducerea sau majorarea darii.

Potrivit unei centralizari a Ministerului de Finante din 2005, exista aproximativ 300 de taxe, in timp ce oamenii de afaceri sustin ca in Romania platim mai mult de 540 de biruri parafiscale. Banii merg in bugetele centrale si locale ale unor agentii si autoritati pentru avize, autorizari, certificari, aprobari si evaluari.

La insistentele mediului de afaceri, in cadrul MEF functioneaza, din noiembrie anul trecut, o comisie de inventariere si analiza a parafiscalitatii, formata din sapte membri. Primele evaluari ale comisiei au depistat 385 de taxe, din care ministerul a abrogat 107.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Adauga comentariu