Ce-a ramas din piramidele din China, trecute prin furia lui Ginghis Han (Galerie foto)

Autor: Anca Petrache

Luni, 09 Aprilie 2018, ora 13:30

11137 citiri

Foto: Facebook/Atumurunn Iahuben

La circa 30 de kilometri vest fata de orasul Yinchuan se afla un enorm complex mortuar al dinastiei Xia de Vest. Intins pe mai bine de 40 de kilometri patrati, intr-o regiune muntoasa, mormintele de aici sunt numite cu mandrie de catre localnici "piramidele din China".

Insa acestea nu seamana prea mult cu piramidele maiestuoase ale Africii. Practic, sunt un conglomerat de pamant si caramida. Nu seamana insa nici cu ceea ce erau candva, in perioada lor de glorie, conform Amusing Planet.

Dinastia Xia de Vest a existat intre secololele XI - XIII, fiind practic exterminata de liderul mongol Ginghis Han. In 1219, acesta i-a cerut imparatului Asha, reprezentant al acestei dinastii, sa il ajute cu trupe pentru o invazie in estul Iranului. Asha a refuzat insa, sugerandu-i sangerosului Ginghis Han sa caute ajutor militar in alta parte, pentru ca el nu avea astfel de ambitii.

Infuriat la culme de raspunsul imparatului, Ginghis Han a jurat ca va rade de pe fata Pamantului dinastia, ceea ce a si facut.

Intai, Ginghis Han a invadat zona vizata si a capatat controlul asupra ei. Apoi, asa cum promisese, s-a concentrat asupra dinastiei chineze. A distrus rand pe rand orasele aflate sub controlul dinastiei Xia de Vest, macelarind populatia. In final a cazut in mainile sale si capitala imperiului, moment in care dinastia deja nu mai avea niciun control.

Au fost distruse toate dovezile scrise din timpul acestei dinastii si mare parte din cladirile acelei perioade. Totul a fost ras de pe fata Pamantului. Atat de mari au fost distrugerile incat, pana in secolul XX, nu se mai stiau prea multe lucruri despre dinastia Xia de Vest. Nici acum nu se stiu cu exactitate prea multe detalii despre grupul etnic Tangut, cel care a pus bazele imperiului.

E un miracol cum au reusit mormintele sa supravietuiasca furiei lui Ginghis Han! Fiecare dintre mausoleuri ocupa o suprafata de 100.000 de metri patrati, fiind inconjurat de ziduri groase. In spatele zidurilor erau candva turnuri de observatie, pavilioane in care se aflau mese si scaune din piatra, o sala in care se faceau sacrificii si multe altele. Acum, cu greu ruinele mai spun ceva.

Au ramas insa in picioare asa-zisele piramide, ce par niste pagoda budhiste, acum ca niste coline inalte de 20 de metri.

Mormintele au cinci sau sapte etaje, iar arheologii cred ca totul era pictat in rosu si verde.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (3)