Comisarul propus de Ungaria dar respins de Comisia JURI anunta ca va apela la justitie pentru a i se face dreptate

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 18:08

3379 citiri

Foto: Facebook / Trocsanyi Laszlo

Comisarul-desemnat al Ungariei, Laszlo Trocsanyi (foto), a reactionat cu "consternare" la votul de luni din cadrul Comisiei Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European prin care el si candidata Romaniei, Rovana Plumb, au fost definitiv respinsi in drumul lor spre portofoliile din executivul comunitar, anuntand ca va apela la instanta pentru a obtine remedierea "nedreptatii flagrante" a ceea ce el sustine ca este "o decizie politica".

"Cu mare consternare am aflat despre decizia Comisiei Afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European de astazi. Nedreptatea flagranta, lipsa de transparenta, incalcarea clara si deliberata a regulilor de drept si de procedura, precum si nerespectarea principiilor de baza ale democratiei imi amintesc de o epoca pe care o credeam trecuta", scrie Laszlo Trocsanyi pe Twitter.

"Dar nu numai avocatul si ganditorul sunt afectati, ci si individul. Decizia in cauza este de fapt o colectie de minciuni, scurtaturi gresite si amalgamuri tendentioase", adauga el in postarea de luni.

"Atunci cand avocatul este ofensat, el nu are alta alegere decat sa ia in considerare sa-si caute dreptatea in fata instantei competente", conchide Trocsanyi.

OLAF efectueaza o a doua ancheta asupra unui comisar-desemnat, frantuzoaica Sylvie Goulard, si ea fosta eurodeputata. Dosarul este in continuare deschis, dar si ea returnat 45.000 de euro reprezentand cheltuieli similare. Sylvie Goulard a primit unda verde din partea Comisiei JURI, dar probabil nu va scapa de curiozitatea eurodeputatilor care participa la audierea ei, la fel ca si alti comisari-desemnati ale caror cazuri vor fi examinate cu atentie.

O ancheta privind acuzatiile de coruptie aduse belgianului Didier Reynders, propus pentru portofoliul justitie, a fost clasata vineri seara de parchetul din tara sa.

Spaniolul Josep Borrell, in cursa pentru portofoliul de sef al diplomatiei, a primit anul trecut o amenda de 30.000 de euro pentru ca a vandut in 2015 actiuni ale unei societati din al carei consiliu de administratie facea parte, cu putin timp inainte ca aceasta sa declare falimentul.

Unda verde a PE este obligatorie pentru intrarea in functiune a celor 26 de comisari. Confruntata cu solicitarile Parlamentului, marja de manevra a Ursulei von der Leyen este foarte stransa, intrucat si ea a fost confirmata cu o majoritate de doar noua voturi, comenteaza AFP.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (3)