Studiul „Viitorul modelului agricol european”: Numărul de fermieri va „scădea”

Autor: Veronica Andrei

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 19:53

4638 citiri

Numărul total de ferme din UE a scăzut în ultimii ani, de la aproximativ 15 la 10 milioane, cu 32% mai puțin.

Potrivit cercetării, această tendință nu arată niciun semn de încetinire.

Studiul a constatat că UE ar putea pierde încă 6,4 milioane de ferme până în 2040, rezultând un număr rămas de aproximativ 3,9 milioane de ferme în UE, o scădere masivă de 62% față de cifrele din 2016.

Cea mai puternică scădere a fost înregistrată în exploatațiile mici, care au înregistrat o scădere de 38%. În același timp, numărul fermelor mari – peste 50 de hectare – a crescut cu 7% în același interval de timp.

Principalul factor structural al scăderii numărului de fermieri este legat de exploatațiile agricole de dimensiuni mici și fragmentate care operează într-o structură de piață care favorizează producția intensivă și fermele la scară largă, o problemă raportată în toate regiunile studiate de caz.

Vorbind în cadrul prezentării studiului, un oficial al Comisiei Europene a spus că fermele de mărime medie sunt cele mai vulnerabile, întrucât cele mai mici sunt mai puțin dependente din punct de vedere economic.

Totuși, el a subliniat că exploatațiile de dimensiuni mai mici întâmpină dificultăți în a profita de investi în utilaje, irigare și automatizare și pentru a accesa piețe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (2)