Inalta Curte sesizeaza CCR cu o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de Elena Udrea

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 13:32

4313 citiri

Foto: Facebook/ Elena Udrea

Inalta Curte a admis o cerere formulata de Elena Udrea, de sesizare a Curtii Constitutionale cu o exceptie de neconstitutionalitate a unui articol din Codul de Procedura Penala, in cadrul unei cai extraordinare de atac in care fostul ministru al Dezvoltarii cere rejudecarea de la zero a dosarului "Gala Bute", in care a primit o sentinta de 6 ani inchisoare.

Este vorba de un recurs in casatie. Totodata, Inalta Curte a admis in principiu cererea de recurs in casatie facuta de Elena Udrea si a stabilit primul termen de judecata al procesului pe 12 noiembrie 2019.

"Admite, in parte, cererea formulata de recurenta inculpata Udrea Elena Gabriela si sesizeaza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 438 alin. (1) din Codul de procedura penala si art. 102 pct. 267 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale. Definitiva."

Articolele din Codul de Procedura Penala cu care a fost sesizata CCR privesc cazurile in care se poate face recurs in casatie si cand hotararile judecatoresti pot fi supuse casarii.

Contestatia in anulare, suspendata

Elena Udrea a promovat doua cai extraordinare de atac in cazul sentintei definitive de 6 ani primite in dosarul Gala Bute: un recurs in casatie si o contestatie in anulare.

Contestatia in anulare a fost facuta in baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecatori. Procesul a fost insa suspendat, dupa ce judecatorii au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu trei intrebari, care se refera la posibilitatea unei instante nationale de a nu aplica o decizie a Curtii Constitutionale atunci cand sunt afectate interesele financiare ale comunitatii europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)