Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Luni, 25 Septembrie 2023, ora 03:05
Parlamentarii schimbă partidele ca pe șosete FOTO Facebook / Camera Deputaților
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu toate că în trecut condamnau acest fenomen.
Sesiunea parlamentară 2020 - 2024 este una fără precedent, remarcându-se numărul uriaș de parlamentari neafiliați care au ales să demisioneze din partidul care le-a adus fotoliul de parlamentar. Nu mai puțin de 41 de aleși și-au părăsit partidele iar aceștia reprezintă aproximativ șapte partide care nu au trecut pragul electoral din 2020. Pe lângă aceștia se mai remarcă și numărul mare de parlamentari care au ales să schimbe tabăra, fenomenul fiind observat și în primării sau alte structuri.
Printre cele mai noi transferuri se regăsesc senatorul USR Claudiu Mureșan care a anunțat că s-a înscris în PSD, senatorul PNL Vasilică Potecă care a trecut în tabăra AUR sau senatoarea Oana Ozmen, aleasă inițial pe listele USR, care în final s-a transferat la PNL.
În 2020, PNL a votat în structurile de conducere că nici un membru PSD nu se va regăsi pe listele pentru alegerile locale, însă situația din teren a fost una complet diferită, un prim exemplu fiind actualul primar din Iași, Mihai Chirica, care a trecut de la social-democrați la liberali. Când făcea parte din PSD, cel mai mare rival al lui Chirica pentru primărie era liberalul Marius Bodea, care a trecut mai apoi la USR și va fi candidatul partidului la următoarele alegeri locale.
Primarii demisionează doar în poze
O situația mai aparte se regăsește în cazul aleșilor locali, deoarece, conform Codului Administrativ, dacă un primar demisionează din partidul pe sub umbrela căruia a câștigat alegerile, atunci acesta își pierde mandatul. Astfel, mulți dintre ei își anunță plecările cu puțin timp înainte de alegerile propriu-zise. Sunt însă și edili care își anunță transferul în speranța că vor fi demiși de către conducerea partidului din care fac parte iar în acest mod nu-și pierd mandatul.
Cel mai recent exemplu este primarul municipiului Târgu Jiu Marcel Romanescu care a anunţat că s-a alăturat PSD. Acesta i-a acuzat pe foștii săi colegi din PNL că i-au pus „piedici nenumărate” timp de șapte ani. Deși a anunțat că se alătură PSD, edilul încă nu a semnat o adeziune și nici nu a demisionat propriu-zis din PNL.
Nici partidele de opoziție, care s-au anunțat a fi reformatoare, nu par să aibă o problemă cu traseismul politic. Atât USR cât și AUR au primit membri de la alte formațiuni iar declarațiile publice ale liderilor nu indică că ar fi fost vorba de o greșeală.
„Primesc și mesaje de genul ăsta, că «De ce luați parlamentari de la alte formațiuni?». În grupurile AUR pot să vină oricâți parlamentari. Dacă sunt racolați parlamentari și sunt trădători în rândurile AUR și pleacă unul, o să iau doi în schimbul lor. Pentru că am intrat cu 40 de parlamentari în Parlament. Vreau să ies tot cu 40 de parlamentari. Astea sunt regulile jocului, în care traseismul este acceptat, în care dacă pleci la alt partid nu te dă afară din Parlament. Așa că dacă astea sunt regulile jocului, eu nu vreau să fiu pierzător, nu vreau să fiu pus la colț și să se spună «AUR va pierde pentru că este extremist, e nefrecventabil». Uite că suntem frecventabili, uite că toată lumea vrea să discute cu AUR”, a motivat președintele AUR George Simion într-o transmisiune live pe Facebook.
Tocmai de aceea nu este o surpriză că pe lista AUR pentru europarlamentare se regăsesc numeroși traseiști precum Avram Fițiu, care a început în PNȚCD, după care a trecut la NR în 2016 iar în 2019 a fost membru PLUS. Un an mai târziu a candidat la primăria din Cluj-Napoca din partea PMP, iar în prezent este membru AUR. Alți doi fruntași pe listele AUR sunt Chris Terheș, fost membru PNȚCD ajuns europarlamentar cu ajutorul PSD și Ramona Ioana Bruynseels, fostă candidată la prezidențialele din 2019 din partea PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu.
USR caută „trădători” care să se lupte cu „trădarea lui Iohannis”
Inclusiv USR nu se ascunde de faptul că primește foști membri ai altor partide. Într-un interviu pentru Prima News, fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat că formațiunea sa se va întări cu oameni din PNL.
„Nu vă ascund că suntem căutaţi de penelişti în teritoriu, exasperaţi. Am avut mai multe discuţii, aşteptăm o hemoragie de penelişti oneşti şi cu care putem lucra. (..) USR s-a schimbat foarte mult, disciplinat, de structură, care se aliază cu tot ce este reformist în ţara asta. Nu o să primim corupţi, nu o să primim penali dar o să primim oameni care sunt exasperaţi pe drept cuvânt de trădarea lui Iohannis”, a relatat Ghinea.
Sursa: Ziare.com