Uimitoarea poveste a trădătorului american din Al Doilea Război Mondial: A dezertat, furând avionul și predându-l naziștilor lui Hitler VIDEO

Autor: George Titus Albulescu

Luni, 14 Februarie 2022, ora 01:50

16473 citiri

Un pilot american a trădat și a dezertat la nemți , în război FOTO: War History

Un fapt ieșit din comun s-a petrecut la sfârșitul anului 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când locotenentul Martin James Monti, un pilot american, a furat un avion și l-a predat naziștilor lui Hitler, dezertând. Întâmplarea a avut loc pe 13 octombrie 1944 la Milano, oraș aflat sub controlul nemților.

Născut pe 24 octombrie 1921 la Florissant, Missouri, Statele Unite, Monti a fost unul dintre cei șapte copii din a doua generație de americani de origine elvețiano-italiană și germană, potrivit History Net.

După ce pe 2 octombrie 1955, Monti a zburat la Cairo, Egipt, ulterior s-a îndreptat spre Tripoli, Libia, care tocmai fusese eliberată de sub controlul Axei. Următoarea oprire a pilotului american a fost la aerodromul Pomigliano.

Acolo, el a găsit un avion tip P-38 de recunoaștere, care tocmai fusese reparat și avea nevoie de un zbor de probă. Monti s-a oferit voluntar și a decolat spre nordul Italiei, aterizând la Milano pe 13 octombrie, oraș care era sub controlul naziștilor lui Hitler.

Norocul său a fost că germanii nu l-au doborât. ”Dezertez”, ar fi spus Monti la aterizare. Bineînțeles, naziștii nu l-au crezut și l-au aruncat într-o tabără de prizonieri. A continuat să spună că el este anticapitalist și anticomunist.

Nemții l-au dus la Berlin, unde a fost trimis la un studio de radio, iar în ianuarie 1945 a fost angajat de Reich Broadcasting Corporation (RRG), dându-i pseudonimul ”căpitanul Martin Wiethaupt”.

Noile sancțiuni ale SUA vor lovi din plin regimul lui Putin: S-a descoperit punctul sensibil al Rusiei

Ulterior, postul de radio l-a demis pe Monti, dar s-a angajat la SS, scriind pliante de propagandă. Între timp, războiul s-a terminat, iar pe 10 mai 1945, el s-a predat armatei americane, în uniforma sa SS.

Deși fusese condamnat la 15 ani de închisoare, în 1946 i s-a oferit opțiunea de a se reînregimenta în armata SUA. Deși fusese eliberat, în 1948, FBI-ul l-a arestat din nou, iar pe 13 octombrie a fost acuzat de trădare.

Noi informații despre asasinarea lui John F. Kennedy ies la iveală: Dezvăluiri despre Lee Harvey Oswald, CIA și al doilea trăgător VIDEO

El a fost condamnat la 25 de ani de închisoare și la plata unei amenzi de 10.000 de dolari. Ulterior, în 1960, a fost eliberat condiționat, conform War History.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (4)