Arbore maiestuos din București propus pentru defrișare. Aparatul care l-a descoperit "aproape complet gol" pe interior

Autor: Alina Toma

Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 09:27

6498 citiri

Tomograful pentru copaci, pus în funcțiune în Sectorul 2 al Capitalei FOTO Facebook/Radu Mihaiu

Primăria Sectorului 2 București a pus în funcțiune un tomograf pentru copaci cu ajutorul căruia pot fi diagnosticați copacii periculoși care par sănătoși, dar sunt putrezi în interior.

Potrivit primarului Radu Mihaiu, decizia de punere în funcțiune a tomografului pentru copaci a fost luată după ce mai mulți arbori aparent sănătoși au căzut pe mașini.

„Vara aceasta, mulţi copaci au căzut, uneori şi pe maşini. Din fericire, nu au existat victime omeneşti. Partea oarecum surprinzătoare a fost că au căzut mulţi copaci care aveau crengi sănătoase, cu frunze. Întrebând cum putem preveni asta, am descoperit că ADP avea un tomograf pentru copaci, care zăcea nefolosit. Aşa că am cerut să fie pus în funcţiune.

După câteva săptămâni de trainig, în care cei de la ADP au reînvăţat să-l folosească, iată că am reuşit să-l punem în funcţiune. Ce vedeţi în poze este un copac din parcul Bozioru. Un copac care arată destul de bine pe dinafară, dar pe interior este aproape complet gol. În urma diagnosticării cu tomograful, acest copac a fost marcat pentru defrişare. Dacă primarul general va emite acest aviz, vom planta alţi 6 copaci în locul lui”, a anunțat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

„Ar trebui toaletată coroana, nu tăiat copacul”

Consilierul local USR din Arad, Codrin Vlad, profesor de Silvicultură, a comentat postarea lui Mihaiu, arătând că „problema acestui copac nu este interiorul, ci forma și mărimea coroanei”.

„Este disproporționat. Canelurile respective ar face aproape imposibilă ruperea lui datorită vântului, chiar și cu scorbura din interior. În cel mai rău caz se poate despica. Ar trebui toaletată coroana nu tăiat copacul. Dacă ați tăia cele trei elemente ale bifurcării pe la jumătate, anul următor ar face o coroană globulară foarte frumoasă. Ar mai rezista cel puțin 5 ani, timp în care ați putea planta lângă, un copac tânăr care să crească în semiumbra lui. Copacii tineri au o rată mult mai mare de succes dacă se află în aproprierea unui arbore bătrân și nu în aclimatizare directă. Cam ca oamenii”, a scris consilierul arădean.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)