Demolare cu scandal in Bucuresti. Paleologu il roaga pe Kelemen Hunor sa faca ceva

Autor: Irina Ursu

Joi, 12 Mai 2011, ora 15:47

3531 citiri

Foto: Arhiva

Demolarea unei cladiri de pe strada Povernei 1 - 3, din Bucuresti, a starnit nemultumiri si controverse, dar si o umbra de indoiala asupra activitatii Directiei de Cultura Bucuresti.

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, acuza ca functionarii de acolo sunt fie incompetenti, fie corupti. In acelasi timp il roaga pe actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, sa impiedice demolarile ilegale.

Theodor Paleologu a declarat, pentru Ziare.com, ca din informatiile lui exista un aviz de demolare din 2008 si altul din 2010 pentru aceasta cladire, date de Comisia de Cultura Bucuresti.

"Nu sunt clare insa conditiile in care s-au dat aceste avize. Pe vremea cat am fost ministru eu am oprit niste decizii date de Directia de Cultura Bucuresti, cum ar fi in cazul unor cladiri de pe strada Icoanei sau Rosetti. L-as ruga foarte mult pe Kelemen Hunor sa faca la fel", ne-a declarat acesta.

Paleologu sustine ca Directia de Cultura Bucuresti da avize fara sa informeze ministerul, fiind "stat in stat", un "focar de coruptie".

"Ori sunt incompetenti, ori sunt corupti. Cazul de pe Povernei este doar un caz intre altele. Kelemen Hunor ar trebui sa opreasca aceste actiuni si sa ii dea in judecata pe cei de la Bucuresti, asa cum am facut eu in 2009", ne-a mai declarat Paleologu.

Ministerul Culturii a confirmat pentru Ziare.com ca exista o problema cu demolarea acestei cladiri.

"Cladirea respectiva are 5 corpuri. Corpurile C2, C3, C4 si C5 situate in imobilul din str. Povernei nr. 1-3 nu sunt monumente istorice, insa corpul C1 este monument istoric ( Casa Rosetti - Solesti) si pentru acesta nu a fost avizata desfiintarea!

"Pentru desfiintarea corpurilor de constructii care nu sunt monument istoric a fost emis Avizul nr. 983/Z/6.10.2010. In planul atasat se vede identificat corpul de constructie care este monument istoric si corpurile care se desfiinteaza.

Avizul a fost emis pe baza studiului istoric de fundamentare a DATAD realizat si semnat de catre expert atestat MCC arh. Serban Popescu Criveanu si pe baza Avizului nr. 954/Z/22.09.2006 emis in anul 2006, urmare discutiilor in comisia de atunci a studiului de fundamentare referitoare la interventiile ce se propuneau a fi realizate in str. Vasile Alecsandri nr. 4 si str. Povernei nr. 1-3, sector 1", se arata in raspunsul remis de ministerul Culturii la solicitarea Ziare.com.

Consilierul ministrului, Radu Enache, a declarat pentru Ziare.com ca in curand se va face ordine in aceste demolari.

"Ne-a luat si pe noi prin surprindere mai ales, iar pe mine personal m-a afectat. Cred ca in cel mai scurt timp ministerul va face un demers de a se pune putina ordine in aceste demolari, chiar daca cladirile nu sunt formal in situatia de a fi monumente istorice sau in zone protejate. Efectiv ce se intampla acum devine o nebunie, pe fiecare il apuca demolatul si nu e normal sa fie o asemenea situatie", ne-a declarat Radu Enache.

Consilierul lui Kelemen Hunor a mai spus ca in cazul in care se demoleaza ilegal un imobil, cel care a facut demolarea este pasibil de toate pedepsele: administrative, civile sau penale.

La fata locului s-a deplasat un angajat de la ministerul Culturii ca sa verifice ce se intampla, ne-a spus Radu Enache.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (5)