Seful SIE: In Romania nu au existat inchisori CIA

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 18:18

3156 citiri

Foto: Arhiva

Seful Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, neaga ca Romania ar fi gazduit inchisori secrete ale Central Intelligence Angency (CIA).

"Daca cineva are probe, dovezi, vine, probeaza in justitie si atunci sper ca se va clarifica si aceasta problema. Am avut o ancheta a Senatului, nu au fost pe teritoriul Romaniei asemenea lucruri", a declarat Teodor Melescanu pentru Digi24.

Suspecti de terorism, detinuti intr-o inchisoare secreta a CIA in Romania - raport

Marti, 5 februarie, Open Society Justice a publicat un raport, intitulat "Globalizing Torture", in care sustine ca Romania a gazduit o inchisoare a CIA in care au fost detinuti suspecti de terorism.

In document apar 54 de state care au facilitat programul CIA de detentie, extradare extraordinara si interogare in anii de dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie.

De asemenea, in raport mai sunt indentificate 136 de persoane care au fost detinute sau transferate de CIA, fiind cea mai extinsa lista din prezent. In document se precizeaza si ce este cunoscut in privinta locurilor unde prizonierii au fost incarcerati.

Amrit Singh, autoarea raportului, sustine ca a gasit dovezi ca 25 de state din Europa, 14 din Asia si 13 din Africa au acordat asistenta CIA, in afara de Canada si Australia.

Intre aceste state se afla Thailanda, Romania si Lituania, unde au fost infiintate inchisori, dar si Danemarca, ce a facilitat operatiunile aeriene ale CIA, si Gambia, care a arestat si a predat detinuti agentiei.

MAE: Nu detinem informatii sau dovezi despre centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei

In replica, Ministerul de Externe a respins informatiile referitoare la Romania.

"Pana in prezent, autoritatile romane nu detin niciun fel de informatii din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

De asemenea, nu au putut fi produse pana in prezentdovezilegate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ministerul de Externe reaminteste ca Senatul Romaniei a instituit in decembrie 2005 o Comisie de ancheta special dedicata acestor alegatii. Raportul Comisiei de ancheta a fost adoptat de Senatul Romaniei la 22 aprilie 2008 (56 voturi in favoare, 6 impotriva si 2 abtineri), dupa dezbateri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (9)