Cum vom plati impozitele dupa regionalizare

Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 09:05

3622 citiri

Dupa regionalizare, care va avea loc dupa revizuirea Constitutiei si dupa ce proiectul va fi discutat in Uniunea Social Liberala si in Guvern, impozitarea se va face pe trei trepte: local, regional si national, a declarat sambata, la Resita, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

"Avem in vedere descentralizarea atributiilor ministerelor si institutiilor de la nivel national catre regiuni, apoi descentralizarea finantarilor care se realizeaza acum la nivel national, schimbarea sistemului fiscal actual, pe trei trepte: impozite si taxe care se vor colecta la nivel local, impozite si taxe care se vor colecta la nivel regional si cele care se vor colecta la nivel national", a afirmat Daniel Chitoiu.

Ministrul Finantelor spune ca se doreste un sistem fiscal astfel incat nici primariile de comune, nici cele de orase sau cele de municipii, dar nici Consiliile judetene sa nu mai stea cu mana intinsa la Guvern, indiferent de forta politica ce se afla la guvernare.

Totodata, se doreste ca cea mai mare parte a veniturilor sa fie realizate la nivel local, iar Guvernul sa vina numai cu surse de finantare in completare si numai pentru proiectele mari, nationale, care nu pot fi sustinute de autoritatile publice locale.

"Trebuie sa stimulam autoritatile publice locale, pentru a atrage investitii, sa atraga investitori, iar parte din sumele produse de acestia sa ramana autoritatilor locale", a spus Daniel Chitoiu.

La randul sau, vicepresedintele PNL si presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, a afirmat ca regionalizarea nu are ca miza fondurile europene, ci descentralizarea.

"Caras-Severinul a derulat in ultimii cinci ani fonduri de 531 milioane de euro, bani adusi de Consiliul Judetean. Instrumentul pe care il reprezinta regiunea de dezvoltare exista si, in acest context, pot fi aduse fonduri. Miza reala o reprezinta descentralizarea. Este nevoie, insa, si de vointa politica. Ne vom lupta, din nefericire, cu birocratia ministeriala, care de multe ori excede actul ministerial managerial. De multe ori, ministrul devine captivul aparatului birocratic", a precizat Sorin Frunzaverde.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: AGERPRES

Vezi comentariile (3)