Vesti proaste de la americani: Nu avem capacitatea sa facem fata amenintarii Rusiei

Autor: Florin Necula

Miercuri, 11 Mai 2016, ora 23:00

12470 citiri

Foto: Ziare.com

Oficialii SUA prezenti in Romania cu ocazia inaugurarii scutului antiracheta de la Deveselu sustin ca acesta nu este indreptat impotriva Rusiei si ca statele NATO nu au in prezent capacitatea de a contracara un potential pericol din partea Moscovei.

Frank Rose, asistent al secretarului de stat al Americii pentru Controlul, Verificarea si Conformitatea Armamentelor, a vorbit, miercuri, la Bucuresti, despre acest subiect.

Rose a mentionat ca Rusia a abordat in repetate randuri, in ultimii ani, in discutiile cu Statele Unite, subiectul scutului antiracheta de la Deveselu. Pozitia Moscovei a fost aceea ca scutul din tara noastra reprezinta o amenintare pentru Rusia.

Frank Rose a subliniat insa ca sistemul "nu poate submina fortele Rusiei". Acesta a adaugat ca mesajul a fost transmis in mod repetat Moscovei ani la randul, inca din perioada in care Bill Clinton era presedinte. "Rusia construieste un sistem avansat de mult timp si o face foarte bine. Nu avem capacitatea tehnica sa facem fata acelei amenintari", a explicat Frank Rose.

Oficial SUA: Scutul antiracheta din Romania va contracara tari precum Iranul, nu Rusia

De asemenea, prezent si el in Romania, ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a tinut sa sublinieze ca prin cai diplomatice s-a incercat mereu sa li se explice oficialilor rusi ca scutul antiracheta nu vizeaza tara acestora. Lute a mentionat, insa, ca rusii "au plecat de la masa discutiilor" inca din 2013, inainte de evenimentele din estul Ucrainei si din Crimeea.

Totodata, oficialii americani au tinut sa dezminta categoric ca sistemul antiracheta ar fi directionat catre Rusia, explicand ca "geografia si fizica fac imposibil pentru sistemul NATO sa doboare rachetele balistice sofisticate de raza lunga" de la Deveselu sau din locul in care cel mai performant sistem antiracheta american din Europa va fi functional, in Polonia.

"Rusia stie asta, am explicat clar autoritatilor rusesti de multe ori", au adaugat oficialii SUA. De asemenea, acestia au mentionat ca America a fost transparenta in acest sens, insa Moscova a respins propunerile SUA si NATO de transparenta si cooperare privind scutul antiracheta.

Fondatorul Stratfor: Sistemul antibalistic din Romania nu poate contracara un atac al Rusiei

Joi are loc inaugurarea scutului de la Deveselu, unde va fi prezent si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar oficialii NATO si SUA insista ca sistemul este menit sa apere tarile aliantei nord-atlantice de potentialele rachete cu raza lunga din Orientul Mijlociu. Rusia s-a opus insa vehement acestui scut, iar oficialii de la Moscova sustin ca de fapt tara lor este vizata, justificand prin faptul ca SUA au ajuns deja la un acord nuclear cu Iranul.

Un oficial american ne lauda: SUA nu au avut un partener mai bun decat Romania

Cu toate acestea, omologii americani declara ca scutul nu reprezinta o amenintare pentru Rusia, ci are scopuri doar defensive - de a dobori potentiale rachete provenind din Orientul Mijlociu. Ca urmare a amplasarii unui nou scut antiracheta in Polonia, pana in 2018, Rusia a amenintat ca va raspunde prin amplasarea de rachete Iskander la Kaliningrad, enclava dintre Polonia si Lituania.

Baza militara de la Deveselu a fost inaugurata in luna decembrie, iar sistemul antiracheta a costat aproximativ 800 de milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (18)