Straini voluntari in spitalele din Romania: Nu stim si nici nu vrem sa stim de ce boala sufera

Autor: Anca Serghescu

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 10:20

3909 citiri

Foto: Euronews

Exista tineri in alte tari care, inainte de a incepe o facultate, isi iau un an de gandire. Un an in care sa reflecte incotro vor sa apuce. Iar in acest timp fac voluntariat, unii chiar in Romania. Si mai exista unii care pur si simplu vor sa faca bine, sa-si dezvolte niste aptitudini sau sa ia contact cu o alta cultura.

Prin intermediul programului Erasmus Plus, tineri cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani ajung inclusiv in Romania, unde lucreaza cu copii spitalizati. "Nu stim si nici nu vrem sa stim ce boala au exact. Munca noastra nu este sa-i ajutam in felul acesta. Suntem aici sa-i ajutam sa-si umple timpul.

Cand lucram cu ei este absurd sa pleci la drum cu prejudecata limitarilor lor, din cauza ca au o boala sau alta. Fiecare copil e o lume si singurele limitari sunt cele pe care le fixezi singur", a explicat unul dintre voluntarii veniti din strainatate, Julio Pino Molina, conform Euronews.

Ca Julio, din Spania, sunt multi si toti vor sta in Romania timp de un an.

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Scolit in SUA si voluntar pacificator in Israel, acum s-a intors in tara

Lisa Kostner, care face filme scurte de animatie bazate pe experientele proprii, a parasit, in septembrie, Austria, pentru a face voluntariat in Cluj-Napoca. Anul trecut a terminat liceul si si-a dorit sa mearga in strainatate. Cum situatia financiara nu i-a permis sa mearga in vizita, ca turist, a intrat in acest program.

Altii care au aflat despre European Voluntary Service si au venit sa faca voluntariat in Romania sunt Hannah Dando, din Anglia, sau Viviane Clemens, din Germania.

"Nu stiam inca ce vreau sa studiez. Si voiam sa fac ceva util. Atunci m-am gandit sa fac un an voluntariat", a explicat si Vivianne.

Tinerii lucreaza, prin intermediul artei, cu mici pacienti de la psihiatrie sau pediatrie si declara ca simt ca primesc mai mult decat dau. "Iti faci un serviciu in primul rand tie", explica unul dintre ei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (1)