Speranta de viata in Romania, cu 5 ani mai mica fata de media europeana

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 16:00

3422 citiri

Foto: Antena 3

Lipsa cadrelor medicale din sistemul de sanatate afecteaza conditia pacientului cronic, iar calitatea vietii acestuia inregistreaza un nivel redus fata de cei europeni, in conditiile in care speranta de viata in Romania este cu cinci ani mai mica fata de media europeana, potrivit APCR (Alianta Pacientilor Cronici din Romania).

"Conform estimarilor Colegiului Medicilor, deficitul de personal in sistemul medical romanesc este de peste de 40.000 de cadre medicale, medici si asistenti. Aceasta lipsa inseamna pentru toti pacientii timp si energie irosita in incercarea de a accesa serviciile medicale la care cu totii avem dreptul", spun reprezentantii APCR.

Potrivit sursei citate, toate problemele cu care se confrunta bolnavii cronici, in particular pacientii cu cancer, si situatia Institutului Cantacuzino au fost punctele de plecare pentru autosesizarea institutiei Avocatul Poporului, cu privire la situatia dramatica cu care se confrunta acestia.

"Bolnavii cronici din Romania, platitori de taxe si contributori la bugetul sistemului national de sanatate, au ajuns in situatia de a-si asigura tratamentul recurgand la medicamente cumparate din strainatate, pe propria cheltuiala, iar majoritatea care nu-si permit acest lucru mor", mai spun cei de la APCR.

Reprezentantii APCR solicita Guvernului Romaniei sa ia masuri urgente pentru remedierea acestei situatii "fara precedent in Romania."

"Dincolo de caracterul evident iresponsabil al modului in care Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate trateaza problema bolnavilor cronici, situatia care se perpetueaza de ani de zile are si efecte economice negative: costurile pentru refacerea starii de sanatate a populatiei cresc exponential.

Facem apel la autoritati sa abordeze problema de urgenta, intr-o maniera globala, dincolo de interesele de moment si sa se gandeasca la toate consecintele pe care subfinantarea sistemului le implica asupra cetatenilor Romaniei", au conchis cei de la APCR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Vezi comentariile (7)