Procurorii DIICOT ii cer lui Iohannis sa nu-l puna pe Banila la sefia Parchetului Antimafie. Iata scrisoarea trimisa

Autor: Ionel Stoica

Luni, 18 Iunie 2018, ora 19:26

15552 citiri

Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Adunarea Generala a procurorilor DIICOT a votat astazi adoptarea unui document prin care sa ceara presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa nu-l numeasca in functia de procuror-sef la DIICOT pe procurorul Felix Banila.

Documentul a fost adoptat cu 154 de voturi "pentru", 47 "impotriva" si 17 voturi anulate, au declarat, pentru Ziare.com, surse judiciare. Potrivit CV-ului, Felix Banila nu a lucrat niciodata la DIICOT.

"Statul de drept nu are durata de viata a mandatului unui ministru numit sau sustinut politic decat in cazul unui stat fragil. Ne-am obisnuit deja sa credem ca, deveniti de 11 ani procurori ai unui sistem judiciar din cadrul UE, suntem procurori intr-un stat de drept garantat. Aceasta credinta este produsul unui exercitiu de constiinta individuala pe care refuzam sa-l pierdem in tacere", arata procurorii DIICOT, in scrisoarea trimisa lui Klaus Iohannis.

Potrivit documentului, procurorii DIICOT sunt nemultumiti de prestatia pe care Felix Banila a avut-o in cadrul interviului sustinut la Ministerul Justitiei. In esenta ei arata ca acesta nu a stiut:

"In acest context cerem, fara echivoc, respect profesional pe masura importantei covarsitoare a functiei sociale pe care suntem imputerniciti sa o exercitam si, bineinteles, pe masura capacitatii de a satisface acesta functie sociala", se arata in scrisoarea trimisa lui Klaus Iohannis.

Solicitarea lui Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a trimis pe 11 iunie presedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Banila la conducerea DIICOT.

Asta dupa ce, la inceptul lunii, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justitiei de numire a lui Banila la conducerea DIICOT. Surse au declarat pentru Ziare.com ca au fost 4 voturi pentru si 3 impotriva.

Avizul CSM este unul consultativ, iar ultimul cuvant ii apartine presedintelui Klaus Iohannis.

Iata cum s-a derulat interviul de la CSM: "Nu pot spune ca stapanesc o limba straina". Toader a fost iritat de procurorii din CSM

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News

Sursa: Ziare.com

Vezi comentariile (18)